Geen succes, geen reünie

© MGL

Het was vrijdagavond, en plots bevond ik me tussen leraren, klasgenoten en conciërges die ik, pak ’m beet, vijftien jaar geleden nog dagelijks zag. Een heuse reünie van College Den Hulster in Venlo, de middelbare school waar ik mijn puberteit vierde.

Marco van Kampen

Het was een mooie avond met veel indrukken. Enkele docenten waren reeds met pensioen, sommige klasgenoten hadden een oppas geregeld voor hun kids. Anderen hadden een eigen zaak of kwamen net terug van een reis rond de globe. Het was druk in poppodium Grenswerk, de setting van dit feest der herkenning.

De opkomst van mijn eigen brugklas was echter bijzonder mager. Ik telde er precies vier.Waar zou de rest zijn? Geen zin? Te druk? Of zat er wat anders achter?

Voor aanvang van de reünie kreeg ik een afmelding van een oude vriend onder ogen. De reden van zijn besluit om niet te komen: het ging niet zo goed met hem. En hij zag het niet zitten om zich een avond lang voort te bewegen tussen mensen die, in zijn ogen, wél iets van hun leven gemaakt hadden. Het is vaak het succesvollere segment dat zich geroepen voelt om op zo’n avond een cameo te maken. En deze oude vriend zag in zichzelf geen, ik citeer, „reüniemateriaal”.

Ik dacht terug aan mijn periode op de middelbare school. Een tijd waarin je op het schoolplein nét wat meer voorstelde als je de nieuwste uitgave van Nike Air Max aan je voeten had.

De trotse bezitters ervan pronkten er graag mee. Dragers van Scapino’s prijsknallers doken juist weg in de pauzes. Kennelijk is er vijftien jaar na dato niets veranderd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee