Koester de dwarsdenker

© YouTube

Organiseer je eigen kritiek. Zorg voor je eigen interne tegenmacht. Slogans die je in menig bedrijf en school vaak tegenkomt. Het klinkt zo nobel, die zorg voor de kritische dwarsdenkers. Maar ze moeten niet te lang tegengeluiden laten horen, want de trein staat al op de rails en de neuzen moeten wel in de door de leiding gewenste richting wijzen.

Ray Simoen

Dwarsdenkers behoren tot dezelfde club als klokkenluiders. ‘Prima, dat ze er zijn maar liever niet in mijn bedrijf of mijn school’, denken veel CEO’s en directeuren.

Vorige week ontviel Nederland een van zijn beste tegenmachtbieders: Jaap Dronkers, onderwijssocioloog en grossier in dwarse standpunten. Wel altijd standpunten, die geschraagd waren door gedegen rekenwerk en met harde cijfers onderbouwd onderzoek.

Zijn conclusies waren nimmer boterzacht. Geen wonder dat zijn publicaties niet bij iedereen goed vielen. Want de laatstelijk aan de Universiteit van Maastricht verbonden prof toonde aan dat de werkelijkheid ingewikkelder en anders in elkaar steekt dan beleidsmakers en politici vaak willen doen geloven.

Zo toonde hij aan dat echtscheidingen een negatieve invloed hebben op de Cito-score van kinderen en dat bijzondere scholen beter presteren dan openbare. Ook waarschuwde hij ervoor dat het afschaffen van de Cito-toets ertoe zou leiden dat de ouders nog meer druk op de leerkrachten zouden gaan uitoefenen om hun kind zo hoog mogelijk te laten doorstromen. Een ramp voor heel veel kinderen.

Koester de dwarsdenker in jezelf en wens hem veel moed en tenminste één medestander toe.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee