Sportprovincie Limburg: een opslagplaats voor luchtballonnen

© MGL

Wie zich blind staart op de ronkende plannen die met grote regelmaat worden aangekondigd, zou de indruk kunnen krijgen dat Limburg hard op weg is om het kloppende sporthart van Nederland te worden.

Patrick Delait

Valkenburg en Sittard-Geleen beconcurreren elkaar over de komst van een hypermoderne, overdekte wielerbaan. In Venlo dromen ze van een multifunctioneel sportstadion op het Floriadeterrein. In navolging van Sittard-Geleen moet ook Venlo na de zomer een High Performance Center krijgen, meent Topsport Limburg. Ja, de lat ligt hoog en the sky is the limit. In 2013 toog een delegatie van Topsport Limburg naar Qatar om daar haar licht op te steken bij de Aspire Academy, waar toptalenten in diverse sporten worden opgeleid. Bij terugkomst werden gloedvolle betogen afgestoken over nakende allianties en kennisuitwisseling. De Sportzone Sittard-Geleen moest uitgroeien tot een basiskamp voor buitenlandse sporters, teams en bonden. Om de gasten optimaal te faciliteren, achtte Topsport Limburg de bouw van een overdekte voetbalhal wenselijk. Deze moest liefst zo groot zijn dat er ook officiële wedstrijden in gespeeld konden worden. Je hebt ambities of niet.

Anno 2016 is van de hoogdravende plannen niet veel terechtgekomen. Van het aangekondigde onderzoek naar de financiële haalbaarheid van een voetbalhal is niets meer vernomen. Ook met het internationale karakter van de Sportzone en de verdienmodellen die daaraan gekoppeld zijn, wil het maar niet vlotten. Behalve de Amerikaanse wielerbond, die een aantal jonge renners in Limburg heeft gestald, is er van een buitenlandse invasie geen sprake. Als de geest van de Aspire Academy al rondwaart op de Sportzone, dan hooguit in een opslagplaats voor luchtballons. Je hebt ambities of niet. In 2009 kondigde Topsport Limburg-directeur Geert Ruigrok aan dat Limburg de golfprovincie van Nederland wilde worden. Het leek een kwestie van tijd voordat het Nationaal Trainingscentrum (NTC) een bronsgroen logo zou krijgen. Anno 2016 is ook deze droom een stille dood gestorven. De Limburgse sportambities stokken niet, nee, ze krijgen de ene na de andere oplawaai. Vorige week werd bekend dat de in 2012 opgerichte Handbalacademie voor jongens na dit seizoen vertrekt uit Sittard. Eén van de redenen volgens technisch directeur Sjors Röttger van het Nederlands Handbal Verbond is dat ‘de jongens Sittard te ver vinden’.

Is Limburg op sportgebied dan toch niet het middelpunt van de wereld? Het Limburgse gekoketteer met regionale en nationale trainingscentra, die de investeringen in de Sportzone moesten legitimeren, draait stilaan uit op een farce. Het inmiddels opgedoekte NTC polsstok werd een flop. Het RTC wielrennen heeft door de recente bezuinigingen nog weinig slagkracht. En de gifbeker is nog niet leeg. Als de resultaten in Rio tegenvallen, zal NOC*NSF niet dralen om de geldkraan dicht te draaien voor het eveneens in Sittard gevestigde NTC Triatlon. Aangezien de werkelijkheid weinig ruimte laat voor optimisme, verwacht ik dat de bewindvoerders van de Limburgse sport een tegenoffensief beramen. Ik voorspel nieuwe grootse plannen die gevolgd zullen worden door een… oorverdovende windstilte. Voor de Engelstalige vrienden van de Aspire Academy: Business as usual.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee