Een geval als ’t Loon voorkomen

Print
Een geval als ’t Loon voorkomen

De sloop van een deel van het ’t Loon Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Het Heerlense winkelcentrum ’t Loon scheurde eind 2011 letterlijk open. Een gevolg van een zogeheten sinkhole, een abrupt ontstaan gat in de bodem. De TU Delft heeft naar aanleiding van deze casus een systeem ontwikkeld om zinkgaten te kunnen voorspellen en zodoende een ravage zoals in Heerlen te voorkomen.

Met zijn werk was absoluut niets mis, bezweert de inmiddels overleden architect Peter Sigmond in 2011 als kort daarvoor de eerste afzethekken rondom ’t Loon zijn geplaatst. De geestelijk vader van het Heerlense winkelcentrum, het eerste in Nederland in de jaren zestig naar Amerikaans model, wuift alle zinspelingen op mogelijke constructiefouten weg. „Als zoiets veertig jaar later gebeurt, moet je de oorzaak toch echt in de bodem zoeken. Dan moet er al een ondergrondse tsunami hebben plaats gevonden”, zo tekent deze krant op uit de mond van de ontwerper van het Heerlense winkelcentrum. 
Sigmond krijgt een jaar later zijn gelijk.

De sinkhole is een gevolg van de ondiepe steenkolenwinning die jarenlang pal in de ondergrond van ’t Loon heeft plaatsgevonden voordat het winkelcentrum er kwam. ’t Loon is namelijk gebouwd op het gebied van de mijn Oranje Nassau I. De plek waar in 2011 de verzakking plaatsvindt, is de meest ondiepe locatie waar tot 1956 steenkolen werden gewonnen. 

Het was destijds de standaardpraktijk om als een mijngang of pijler was afgegraven, dat de koempels deze gecontroleerd lieten instorten. Dit gebeurde onder meer om verzakkingen in de toekomst te voorkomen. Maar juist op dit punt blijkt het ‘instorten’ niet volledig te zijn gelukt en blijft er jarenlang een holle ruimte achter. Met alle gevolgen van dien ruim veertig jaar later. 

Toch hoeft het in de toekomst allemaal niet zo’n vaart te lopen. Hoogleraar Ramon Hanssen verbonden aan de TU Delft, die al jaren onderzoek doet naar bodembewegingen, stelt dat er een mogelijkheid is om te kunnen voorspellen op welke locatie en wanneer een sinkhole zich kan voordoen.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee