Schisma in moskee: dit gaat ergens over

Projectie van hoe de ‘marqaz’ Geleen eruit kan zien.

Projectie van hoe de ‘marqaz’ Geleen eruit kan zien. © illustratie van website Al-Houda

Een fatwa door een imam uit Verviers. Een schisma binnen de geloofsgemeenschap van Geleen. Salafisme. Een moskeeverbod. De rechter had gisteren heel snel genoeg gehoord. „Dit is geen fietsendiefstal, dit gaat ergens over.” Inderdaad, het gaat ergens over.

Johan van de Beek en Claire van Dyck

Het verhaal van de moskee Al-Houda (Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek) in Geleen lijkt in een aantal opzichten symbool te staan voor een richtingenstrijd binnen de islam die ook elders in Nederland en in Europa op gang komt.

Het is de strijd tussen enerzijds gematigde moslims en anderzijds moskeeën die een steeds striktere (vaak salafistische) koers varen en daarmee met de rug naar de samenleving staan. Of zoals de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) het samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een recente rapportage samenvatte: „onverdraagzaam, polariserend en ondemocratisch’’.

In Geleen komt daar nog vrees voor radicalisme bovenop. Een deel van de gelovigen heeft zich daarom, op advies van advocaat Jan-Willem Pieters, afgesplitst en de Vereniging AlWasatia (Het Midden) opgericht. Door het oprichten van een centrum waar alle culturen en religies samen kunnen komen, wil AlWasatia gelovigen letterlijk de ruimte bieden om afstand te nemen van Al-Houda en alles wat mogelijk in de toekomst het gevolg kan zijn van de daar ingezette koers. De breuk is daarmee compleet.

De druppel die de emmer doet overlopen, is een uit de hand gelopen vergadering in januari waar een onlangs in Geleen ingevlogen imam uit België iets zegt dat door de mensen van AlWasatia wordt opgevat als een fatwa met doodsbedreiging.

Zeven getuigen zullen nog bij de rechter-commissaris over deze fatwa worden gehoord. De avond escaleert nog verder door Allah Akbar- gejoel (God is groot) van een groep opgetrommelde jongeren en een confrontatie buiten. Die is uitgelokt door een bestuurslid van AlWasatia die voor verdeeldheid zorgt en heeft „uitgedaagd buiten de zaken op een gewelddadige wijze uit te gaan vechten”, aldus de moskeevoorzitter die deze man daarna een lokaalverbod oplegt. De moskee liet gisteren weten „indien nodig een hele rechtszaal te vullen met getuigen die openlijk van een heel ander verhaal zullen getuigen’’ over die avond. „De enige dreiging kwam van verdachte zelf.” Waar ontstaat dit conflict?

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee