Johan van de Beek

© MGL

Zaterdagmorgen. Ik douche, trek snel mijn kleren aan en zet koffie. Buiten schijnt de zon. We gaan in de tuin werken. En ik, Mister Greenfingers, ben er klaar voor.

Johan van de Beek

Je hebt je polo verkeerd om aan, zegt L. Inderdaad. Het logo dat normaal op harthoogte zichtbaar is, is verdwenen. Ik maak een mentale notitie: polo omdraaien. Maar ik vergeet het als we even later in de tuin bezig zijn waar ik, dit is een record, al na vijf minuten bloedende wonden door doornen aan mijn onderarmen heb. Ook mist een terugvechtende tak die ik wil doorzagen op een paar millimeter na een oogbal. Ik weet niet hoe het komt, maar pijnloos en zonder wonden in de tuin werken is voor mij altijd een hele opgave. Ik word op de een of andere manier altijd het slachtoffer van een complot dat scharen en schoffels samen met onkruid tegen mij smeden.Een paar uur later lopen we door een tuincentrum en stel ik aan een verkoper vragen over lampen op zonne-energie die ik wil aanschaffen. Dan ziet L. dat ik de polo nog steeds binnenstebuiten draag. Je loopt rond met wasvoorschriften en labels op je rug, zegt ze. Ik besluit dat ik daar iets aan moet doen. Maar waar? Op de afdeling vijvers, vissen en aquariums is het rustig, zie ik. Ik duik een gangpad in, neem plaats achter een groot waterornament, trek mijn polo uit en net als ik die weer wil aantrekken, komt er een vrouw met een winkelkarretje de hoek om. Ze kijkt me aan maar zegt niets. Dat hoeft ook niet. Ik weet wat ze denkt. De eerste perverseling van de zomer van 2016.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee