De zaak van Rey: Privétrip of toch niet?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Zijn de reisjes van Jos van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol trips van vrienden onder elkaar of zijn het ongeoorloofde giften met een zakelijke bijbedoeling? Die vraag stond centraal tijdens de derde zittingsdag in het proces tegen de Roermondse politicus.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Chagrijnen lopen er volgens projectontwikkelaar Piet van Pol al genoeg rond. Vriend Jos van Rey daarentegen „kan best wel gezellig” zijn. Louter om die reden kan de politicus dan ook rekenen op invitaties voor uitstapjes naar internationale vastgoedbeurzen en voetbalduels tijdens EK enWK, zo probeerde Van Pol de Rotterdamse rechtbank ervan te overtuigen dat het geen pas gaf om trips naar München, Cannes, Frankfurt en Bern te zien als omkoping van een ambtsdrager. Het waren privétrips. „Als hij geen wethouder was geweest, had ik hem evengoed meegenomen.”

Die verklaring nam de rechtbank allerminst voetstoots aan. Vonden er niet toch zakelijke besprekingen plaats, wilden de rechters herhaaldelijk weten. Als het dan een privéreis was, waarom maakte Van Pol dan in uitnodigingen aan medereizigers gewag van de aanwezigheid van Van Rey als „de belangrijkste persoon van Roermond”? En had diezelfde Van Rey zich niet moeten afvragen of de projectontwikkelaar geen bijbedoelingen had met de uitnodigingen? Daar gaat het tenslotte om bij het aantonen van ambtelijke corruptie bij de ontvanger van een gift, doceerde rechtbankvoorzitter Jacco Janssen. „Het is voldoende om aan te tonen dat iemand op zijn boerenklompen had kunnen aanvoelen dat hij iets niet alleen maar krijgt omdat hij zo’n aardig mens is.”

Het klinkt misschien wat vreemd, maar ik ben best een leuke jongen

Aan de oud-wethouder waren de rechterlijke twijfels niet besteed. „Bij een vriendschap van dertig jaar zijn er geen bijbedoelingen. Het waren privéreizen die ik ook altijd in het college van B en W heb gemeld.” In het kielzog van Van Rey bezocht ook toenmalig collega-wethouder en partijgenoot Tilman Schreurs twee voetbalwedstrijden in 2006 en 2008. Hij gaf aan niet eens te hebben nagedacht over eventuele bijbedoelingen. „Meer kan ik er niet van maken”, aldusde eveneens van corruptie verdachte VVD’er. Ook voor hem telde volgens Van Pol alleen het gezelligheidscriterium, iets wat Schreurs zich kon voorstellen. „Het klinkt misschien wat vreemd, maar ik ben best een leuke jongen.”

Uiteraard ging het ook om geld. De trips naar beurzen en wedstrijden kwamen voor rekening van Van Pol. „Uitgangspunt is: wij betalen alles.Wie meeging mocht niet eens weten wat het kostte”, legde de projectontwikkelaar uit. Van Rey was de enige die bijna altijd eigener beweging en „tegen de zin van Van Pol” een financiële bijdrage aan de reiskosten leverde. Die was gebaseerd op een eigen schatting, gaf de politicus toe. „Als het een privévlucht betrof, was het vliegtuig toch al betaald. Dan maakt het niet uit of er vier of vijf mensen meevliegen.” En tijdens de vastgoedbeurzen van München sliep Van Rey in een bijkamer in de suite van Van Pol. Geen extra verblijfskosten dus, betoogde Van Rey.

Van het rekensommetje dat het Openbaar Ministerie (OM) maakte - het totaalbedrag aan reisjes zou de 79.000 euro overstijgen - liet de oud-wethouder geen spaan heel. „We hebben het laten narekenen door een deskundige en daar blijft weinig van over.” Het stoorde hem enorm dat het Openbaar Ministerie tijdens de zitting aangaf twee reisjes van de aanklacht te schrappen. „Die blijken niet eens gemaakt te zijn en dat had het OM al lang kunnen weten als het naar ons geluisterd had.”

Van Pol toonde zich vooral ontstemd dat de verblijven van Van Rey in de vakantievilla van de ontwikkelaar in St. Tropez ook zijn meegerekend. „Ik zou me kapot schamen als ik een vriend uitnodig en zou laten betalen. Als hij bij het ontbijt een gebakken of een gekookt eitje eet, moet ik hem dan vijf euro in rekening brengen? Dat is te schandalig voor woorden.” In de Roermondse gedragscode staat dat geschenken boven de 50 euro taboe zijn voor bestuurders, stelde de rechtbank. „Als dat het criterium is, is de zaal van deze rechtbank te klein. Dan hadden hier de leden van drie opeenvolgende colleges kunnen zitten”, schamperde Van Pol.

Verdediging Jos van Rey wil minister Plasterk oproepen als getuige:

Bron: TV Limburg

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee