Jos Zuidgeest: Liefhebber van moeilijke klussen

Markant politicus Jos Zuidgeest wilde voor zijn dood nog één keer terugblikken op zijn politieke leven.

Markant politicus Jos Zuidgeest wilde voor zijn dood nog één keer terugblikken op zijn politieke leven. © Arnaud Nilwik

In Memoriam Jos Zuidgeest 1944-2016

Marcel de Veen

Raadslid, wethouder, Statenlid en waarnemend burgemeester. Markant politicus Jos Zuidgeest is op 71-jarige leeftijd in zijn woonplaats Heerlen overleden. „Het baasje spelen heeft er bij mij altijd wel ingezeten.”

Eind maart, Jos Zuidgeest belt. Dat doet hij nooit als hij niet iets van belang te melden heeft. Ook nu niet. Eerst nog wat koetjes en kalfjes. Dan snel ter zake. „Ik ben ongeneselijk ziek.” Hij wil nog een laatste keer geïnterviewd worden. Nog één keer terugkijken op zijn leven als politicus. Een paar dagen later bezoek ik de man die ik als verslaggever vele jaren heb gevolgd. Zijn handdruk is stevig, de ogen helder. Maar het is duidelijk dat de krachten snel wegvloeien. Op de achtergrond klinkt klassieke muziek, zijn vrouw Nina kijkt liefdevol naar haar doodzieke partner. Voor hem op tafel ligt het regiokatern van de krant opengeslagen. Doodziek of niet, hij volgt het nieuws nog steeds op de voet.

Zuidgeest heeft het gesprek minutieus voorbereid. Net zoals het draaiboek dat klaarligt voor het moment dat hij definitief afscheid heeft genomen van het leven. De rouwbrieven, de advertenties in de krant, de crematie komende vrijdag. Het is allemaal geregeld. De gesprekspunten zijn op een handzaam A4’tje vastgelegd, chronologisch vanaf begin jaren tachtig. Maar eerst kijkt Zuidgeest, op mijn verzoek, terug naar de tijd voordat hij politiek actief wordt.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee