Theo is met zijn gedachten elders

© ANP

Helpt het als je schreeuwt tegen iemand die dementie heeft en je hem of haar als een kind toespreekt? Wij denken van niet. De rechter, een vrouw van middelbare leeftijd met halflang donker haar en een zwaar Zuid-Limburgs accent, zal het ongetwijfeld goed bedoelen.

Paul van Gageldonk

Ze handelt twee soortgelijke zaken binnen een uur af. Eerst die van Sonny. Zestiger. Geboren in de Gordel van Smaragd. Magere man met bruin, rimpelig gelaat, grote oren, kort grijs haar, roze ribbelbroek, bruin suède jasje. Spreekt helder geprononceerd Nederlands, helaas in zinnen zonder samenhang. Sonny heeft in korte tijd blikjes bier gejat bij de Albert Heijn en bier en knoflookpoeder bij de Jan Linders. Terwijl hij al een winkelverbod had. In een paar jaar tijd stierven drie broers, zijn zus en zijn vrouw. Elke keer als hij er weer bovenop leek te komen verloor hij weer iemand van wie hij hield. Hij raakte verslaafd aan alcohol. En aan heroïne. Om te kunnen vergeten, verklaart Sonny. Al zijn geld ging in drank en drugs zitten. Nu staat hij onder bewindvoering. En dus moest hij wel gaan stelen. Die dag wilde hij eigenlijk een pakje shag gaan halen. Het werden twee blikjes Heineken. Sonny werd betrapt.

Sonny heeft in korte tijd blikjes bier gejat bij de Albert Heijn en bier en knoflookpoeder bij de Jan Linders.

EN EEN DAG LATER DOET U HET WÉÉR!! roept de rechter met stemverheffing. Zal wel kloppen, zegt Sonny. Uit een rapport van de reclassering blijkt dat Sonny sterke symptomen van Korsakov en Alzheimer vertoont. Hij weet niet meer wat hij doet en wat hij gedaan heeft. Sonny zit nu in een opvangtehuis. Hij krijgt daar twee blikjes bier per dag om zijn alcoholverslaving af te bouwen. Gratis. De rechter acht hem wel schuldig, maar geeft hem geen straf. Sonny is ontoerekeningsvatbaar. BELOOFT U BETERSCHAP? vraagt de rechter. Ja mevrouw antwoordt Sonny deemoedig. DAN BENT U VANDAAG DOOR HET OOG VAN DE NAALD GEKROPEN!! vindt de rechter. Later die ochtend meldt Theo zich. Ook zestiger. Geelgrijs achterovergekamd haar. Rood verweerd gelaat. Blauw regenjasje, witte gympen. Geboren te …. Theo draait zich om naar de zaal. Oss, roept een vrouw, zijn schoonzus. Theo’s eigen vrouw overleed, toen ze op bezoek was bij die schoonzus. Even wat drinken. Hartinfarct. Weg. Theo stond er alleen voor. Zijn zoon komt nooit. Theo krijgt thuishulp. Theo gebruikte geen drugs of alcohol, zoals Sonny.

Hij krijgt daar twee blikjes bier per dag om zijn alcoholverslaving af te bouwen.

Maar ook hij is dementerende. Theo denkt dat hij die blikjes Holland Bier gewoon heeft afgerekend bij de kassa van de Jan Linders. Niet dus. Personeelsleden zagen Theo de blikjes in een plastic tas doen en doodgemoedereerd en zonder te betalen naar buiten wandelen. Hè? zegt Theo. Hoe kan dat nou? Ja, en het was niet de eerste keer. Tweehonderd euro voorwaardelijke geldboete, besluit de rechter. VOLGENDE KEER BENT U DE KLOS!! waarschuwt ze voor de laatste maal. Theo moet beter luisteren naar de thuishulp. En naar de rechter. EN NU ZELF GEEN BOODSCHAPJES MEER DOEN!! gebiedt ze. Ja mevrouw, belooft Theo. Hij zwaait naar de rechter als hij wegloopt. Hoi hè. Theo is met zijn gedachten elders. Alles alweer kwijt.

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee