Vloeken met DNA van club

Teleurstelling bij Roda JC speler Tomi Juric na de 0-3 nederlaag.

Teleurstelling bij Roda JC speler Tomi Juric na de 0-3 nederlaag.© ANP

Van angstgegner tot angstig ensemble. Roda JC verschrompelde zaterdag tegen een niet eens groots PSV: 0-3. Trainer Darije Kalezic gaat wellicht het ultieme doel - handhaving - halen, maar de manier van voetballen vloekt met het DNA van de koempelclub.

Roel Wiche

Stel je eens voor: je leidt een gerenommeerd en diep in de regio verankerd bedrijf dat in zwaar weer terechtkomt. Je stelt een ervaren crisismanager aan en geeft hem slechts één opdracht. Hij moet garanderen dat het bedrijf overeind blijft, op welke manier dan ook. Na een bewogen jaar is de crisismanager hard op weg om die ene en enige opdracht te volbrengen. Maar hij heeft dat op een wijze gedaan die overal in en rond het bedrijf weerstand oproept. Hoe moet het dan verder?

Zijn enige opdracht is om de club in de eredivisie te houden.

Met een beetje inlevingsvermogen zou je Roda JC het bedrijf in zwaar weer kunnen noemen en Darije Kalezic de crisismanager. Zijn enige opdracht is om de club in de eredivisie te houden. De enige. Verdere eisen zijn er niet gesteld, ze zijn in ieder geval niet aan de grote achterban bekendgemaakt. De trainer annex crisismanager lijkt te gaan doen waarvoor hij gehaald is. Met nog drie speelronden te gaan zijn de Kerkradenaren bijna veilig, met dank aan de concurrenten Excelsior en Willem II die op ruime afstand blijven. Puur zakelijk gezien zou er straks een bonus moeten klaarliggen in de lade van de coach. Maar het gevoel in en rond de club is heel anders. De onvrede op de tribunes over de Methode Kalezic groeit met de week. En ook binnen de Roda-top stijgt de ergernis. Het zwaar defensieve, in tactische plannen gedrenkte voetbal vloekt met het DNA van de club. Een DNA dat bloed, zweet en tranen voorschrijft, met de borst vooruit, in de traditie van de mijnstreek. Ook tegen PSV, zaterdag, weigerde Kalezic concessies te doen aan zijn visie. Omdat hij er nu eenmaal rotsvast in gelooft dat dit de enige manier is om zijn steeds brozer ogende elftal houvast te geven. Hij had het imago van Roda als angstgegner van PSV maximaal kunnen uitbuiten. Door met lef en durf het grote kwaliteitsverschil met de titelkandidaat te compenseren.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee