Lage rente een zegen voor huiseigenaren

Door de huidige lage rente besparen huizenbezitters veel geld, dat gebruikt kan worden voor verbouwingen.

Door de huidige lage rente besparen huizenbezitters veel geld, dat gebruikt kan worden voor verbouwingen. © ANP

De lage rente kent ook winnaars. Huizeneigenaren zien hun maandlasten flink dalen, de fiscus ziet de inkomsten toenemen. Een lage rente betekent minder hypotheekrenteaftrek, dus hogere belastinginkomsten. Die trend zet voorlopig door.

Peet Vogels

De lage rente lijkt alleen maar verliezers te kennen als je op het geklaag van de banken, verzekeraars en pensioenfondsen afgaat. En natuurlijk doet de lage rente de pensioenen pijn. Voor volgend jaar staan zelfs mogelijke kortingen op de uitkeringen op de agenda. Maar tegenovers verliezers staan altijd winnaars. En de lage rente brengt zeker winnaars. Vooral in de huizenmarkt. Huizenkopers en -bezitters weten zich al een tijdje winnaars. Al wie kon, sloot zijn hypotheek over tegen een lagere rente of maakte gebruik van rentemiddeling. Dat leidde de afgelopen jaren al tot lagere lasten.

De koek is echter nog lang niet op. Dit en de komende jaren is er nog een karrevracht aan hypotheken die kunnen profiteren van de lage rente. De jaren voor 2008, toen de huizenmarkt begon in te storten als gevolg van de kredietcrisis, was het nog volop gekte op de huizenmarkt.

En veel hypotheken zetten de rente toen voor 10 jaar vast. Dat was vaak tegen een percentage van 5 of meer. Die kopers staan nu te trappelen om hun hypotheek over te sluiten en te profiteren van de lage rente. „Het is erg druk”, bevestigt Wytzejan de Jong, directeur van De Hypotheker. „We hebben de eerste maanden van dit jaar al 25 procent meer oversluiters dan vorig jaar.”

De totale hypotheekschuld in Nederland is 630 miljard euro. Er zijn ruim 4 miljoen hypotheken, wat betekent dat de gemiddelde hypotheek uitkomt op 157.500 euro. Elk procent minder rente levert de huizenbezitter dan bruto 1575 per jaar op, oftewel 131,25 per maand. En 2 procent minder rente moet nu geen enkel probleem zijn. Dat betekent dat de huizenbezitter die kan oversluiten zomaar een paar honderd euro per maand in zijn zak kan steken.

Je ziet weer veel containers van aannemers bij de huizen staan

Mensen voor wie de rentevaste periode nog niet voorbij is, kunnen in sommige gevallen profiteren van rentemiddeling. „Dat scheelt ook al 100 tot 200 euro in de maand gemiddeld”, zegt De Jong. De directeur is enigszins gefrustreerd door het feit dat nog niet alle banken deze mogelijkheid aanbieden. „Wij hebben onderzocht dat 20 procent van de bestaande hypotheken kan profiteren van rentemiddeling. Maar dat kan niet omdat hun bank het nog niet aanbiedt.”

SNS en ING bieden het hun klanten wel aan. ABN Amro en Rabobank volgen halverwege dit jaar. De huizenbezitters besparen op deze wijze miljarden per jaar op de rentekosten. Geld dat de Nederlandse economie een nieuwe oppepper kan geven. Een sector die daar van profiteert is de bouw. Een deel van dat geld wordt weer in het huis geïnvesteerd, constateert de Vereniging Eigen Huis. „Je ziet weer veel containers van aannemers bij de huizen staan”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. „Mensen hebben weer geld dankzij de lage rentelasten. Nu moet die verbouwing of nieuwe keuken er toch maar van komen.”

Ook de fiscus profiteert. De betaalde rente op de hypotheek is aftrekbaar voor de belasting. Hoe minder rente er betaald wordt, hoe minder er af te trekken valt. Tussen 2012 en 2014 kon er door de dalende rente al 600 miljoen euro minder worden afgetrokken. Dat levert al honderden miljoenen aan extra belastinginkomsten op.

Die trend zet door. De Europese Centrale Bank beloofde donderdag de rente zeker nog een jaar heel laag te houden. De rentelasten zullen daarom alleen maar verder dalen en dus de aftrek. Dat levert de schatkist zeker nog honderden miljoenen extra op, mogelijk zelfs miljarden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee