Cokezucht én koopwoede
Hoeveel geld PVV’er Michael Heemels in totaal heeft verduisterd, zal binnenkort duidelijk worden als de accountant verslag uitbrengt. — © archieffoto MGL
Verkeersboetes, boodschappen, reisjes naar Wenen en New York, een lidmaatschap van voetbalclub FC Köln, de inrichting van zijn appartement in Den Haag en veel elektronische gadgets. Michael Heemels betaalde het allemaal. Maar wel met belastinggeld.
De pinpas van de Limburgse PVV kende een reizend bestaan. Jan Linders, Ikea, Mediamarkt, Saturn, Perry Sport, Hilton Wenen, Siebel Juweliers, Gall & Gall, Leenbakker en De Efteling. Overal haalde Michael Heemels de kaart gretig door de betaalautomaat. En niet alleen daar. Het overzicht van betalingen door Heemels vanuit de fractiegelden van de PVV laat een beeld zien van een luxueus leven. Tripjes naar het buitenland, kleding en schoenen, tickets voor theaters en concerten, restaurantbezoeken, hotelovernachtingen. Maar ook belastingaanslagen, lokale heffingen van de gemeente Roerdalen en deurwaarderskosten. De portemonnee van Heemels kende geen bodem, met dank aan de door de provincie verstrekte fractiegelden. Geld dat bedoeld is voor bijvoorbeeld cursussen voor politici of vergaderingen. Posten die nauwelijks voorkomen op het accountantsoverzicht dat op verzoek van de PVV is opgesteld. De PVV biedt deze krant inzage in het grootboek omdat het volgens waarnemend fractievoorzitter Robert Housmans ‘tijd is voor transparantie’. „Enkele details zijn al uitgelekt. Als PVV staan we voor openheid, die geven we nu.”
De portemonnee van Heemels kende geen bodem, met dank aan de door de provincie verstrekte fractiegelden
De partij, waarvan Heemels vier jaar lang fractievoorzitter was, telde tussen 2012 en 2016 175.000 euro met een luchtje. Vooral in 2015 en 2016 zijn veel uitgaven niet verantwoord. Heemels moet zelf nog zijn visie geven, maar de PVV gaat er inmiddels vanuit dat haar ex-kopstuk niet alleen drank- en coke-, maar ook koopverslaafd was. Vooral elektronica en gadgets bleken populair. Winkels als Mediamarkt, Apple Store en Saturn hebben de overhand bij de Heemels-aankopen. Diens advocaat Tim Farber noemt het „nu niet het moment om te reageren” op het overzicht dat ook in zijn bezit is. „We zullen eerst een reactie geven aan de andere betrokken partijen. We zijn nu ook zelf bezig met een eigen onderzoek, om te bekijken wat waar is en wat niet.” Farber wil ook niets kwijt over hoe het met Heemels gaat en over de stand van zaken in het strafrechtelijk onderzoek. De PVV ging bij de schouw van de uitgaven met een luizenkammetje te werk, zegt Housmans. Waarbij medelijden in elk geval geen rol heeft gespeeld. „Elke euro die niet verantwoord wordt of die niet te rijmen is met de regels voor het fractiegeld, hebben we als onrechtmatig betiteld. Net als uitgaven die wel binnen de regels zijn, maar waarvoor de fractie geen goedkeuring heeft gegeven. Dit gaat om gemeenschapsgeld.” Gemeenschapsgeld waar juist Heemels altijd extreem scherp op was. Meermaals maakte hij gehakt van partijen die in zijn ogen het geld van Henk en Ingrid over de balk smeten. En juist die Heemels vulde het gat in zijn hand met geld uit de partijkas.
Elke euro die niet verantwoord wordt of die niet te rijmen is met de regels voor het fractiegeld, hebben we als onrechtmatig betiteld.
Als in februari 2016 uit komt dat Heemels fractiegeld heeft verduisterd, leven er bij de PVV al veel langer vraagtekens over hun voorman, tevens penningmeester van de fractie. Meermaals is hem dan al gevraagd openheid te verschaffen over de PVV-rekeningen. Omdat de oude PVV-fractie na de verkiezingen in 2015 voor een nette overdracht aan de nieuwe fractie wil zorgen. Statenlid Mart Bosch: „Maar hij had telkens een ander smoesje.” De nieuwe fractie wordt vervolgens eind 2015 steeds vaker geconfronteerd met niet betaalde rekeningen. Housmans: „Als we wilden vergaderen bij Van der Valk dienden we eerst openstaande facturen in te lossen, en moesten we de gewenste ruimte vooruit betalen.” In de periode daarvoor kon Heemels zijn gang gaan. Vragen over controles werden volgens de PVV weggewuifd. En als er al iets getoond werd, was dat het overzicht dat ook de provincie te zien kreeg. Housmans: „Maar daar stonden, zo bleek achteraf, totaal andere bedragen in dan in dit grootboek staan.” Als in de media vraagtekens worden gezet rond betalingen aan fractiemedewerker Daryl Pfoster kiest Heemels de vlucht naar voren. Hij kondigt zelf een onderzoek aan. Waardoor de Limburgse PVV’ers hem het voordeel van de twijfel geven. „Als hij het zelf laat onderzoeken door een externe accountant, zal er wel een goede verklaing voor zijn”, vat Housmans het gevoelen samen. In werkelijkheid heeft Heemels dan, in de nadagen van zijn fractievoorzitterschap, alweer ruim 20.000 euro van de PVV-rekening gehaald.