#Op de foto met Máxima

Impressie van een minder druk bezochte, maar gemoedelijk verlopen Koningsdag 2016.

Impressie van een minder druk bezochte, maar gemoedelijk verlopen Koningsdag 2016. © ANP

‘Mag ik een selfie?’ Het was gisteren de meest gestelde vraag aan de koninklijke familie in Zwolle. Koningsdag 2016 werd beleefd door het schermpje van de smartphone.

Hanneke van Houwelingen

Misschien zijn het haar oranje geverfde lokken of haar brede grijns, maar de veertienjarige Nienke van Dieren uit IJsselmuiden weet op deze Koningsdag tussen duizenden andere fans de aandacht van koningWillem-Alexander te vangen. „Goedendag, zei hij.” Hij schudt haar hand en lacht nog eens hartelijk naar het schermpje van haar mobiel, maar helaas. Haar ‘selfie’ toont nadien slechts één haarplukje van Nienke. Daar heeft ze dan tien kilometer voor gefietst en drie uur voor gewacht in de kou. De tiener haalt vrolijk haar schouders op. Ze is allang blij dat het droog is. „Anders was mijn oranje haar uitgelopen.”

Zwolle is op alle noodscenario’s voorbereid, maar zowel de beveiligers als de paraplumeisjes hoeven deze ochtend niet in actie te komen. De gevreesde hagel- en regenbuien blijven uit. Het is ijzig koud, dat wel, maar de koninklijke familie stapt uit de bus alsof het rokjesdag is. Zonder jas of mantel, wellicht wel met een onzichtbaar laagje onder de kleding, zoals prins Pieter Christiaan onthult. Hij trekt zijn smetteloos witte overhemd een klein stukje omhoog en laat zijn thermohemd zien aan een bezorgde man in het publiek.

Koningsdag 2016 is net zoals vorig jaar in ‘nieuwe stijl’. Dus geen klompendansen, koekhappen of een wedstrijdje tussen de prinsen op ski’s, maar moderne dansoptredens, een strijkorkest en veel, heel veel selfies. Het is de eerste keer dat de drie dochters van koningWillem- Alexander en koningin Máxima het volledige programma bijwonen.

Vorig jaar in Dordrecht piepten ze er nog even tussenuit bij een Bachconcert in de kerk. Nu zitten ze onder een blauw kleedje op de Grote Markt in Zwolle, waar atletische jongeren een duizelingwekkende show neerzetten. In zo’n rap tempo, dat de kijker af en toe de voice-over van NOS-verslaggever Astrid Kersseboom mist. De dansers beelden de veelzijdigheid van de Hanzestad uit, van handel, kunst, cultuur tot horeca. Laatstgenoemde sector gaat gepaard met een traktatie van de Zwolse driesterrenchef Jonnie Boer (De Librije), die plotseling tevoorschijn springt op een kar met worsten en een dampende pan aspergesoep. Máxima schudt hem na afloop enthousiast de hand. „Ze vond mijn soepie geweldig”, glundert Boer.

Ze vond mijn soepie geweldig

De koninklijke familie weet dan nog niet dat ze nog minstens een jaar vooruit kan met Zwolse balletjes (een klein plakkerig snoepje), die oranjefans werkelijk op elke straathoek aan hen cadeau geven. Het wordt een gemoedelijke Koningsdag, tot in de puntjes verzorgd en precies volgens schema. Dit tot opluchting van burgmeester Henk Jan Meijer, zal hij later bekennen.

Meijer liet vooraf alle prullenbakken en brievenbussen weghalen en zette een peloton aan beveiligers in. Niets werd aan het toeval overgelaten. Vooraf was het even de vraag of de middelste prinses Alexia (10) bij de viering zou zijn, omdat ze onlangs haar been brak op skivakantie. Maar op het ‘sportplein’ voetbalt ze kort, maar fanatiek in een wit kort jurkje. Kroonprinses Amalia maakt een praatje met springruiter en wereldkampioen Jeroen Dubbeldam, die ze direct herkent. „Gaat u naar de Olympische Spelen?”, vraagt ze. Het paard wordt over zijn hoofd geaaid. Zelf heeft de prinses net een nieuwe rijbroek gekocht, vertelt ze. Haar ouders kijken lachend toe en trekken hun dochters geregeld liefkozend tegen zich aan. Bij het weggaan krijgt Amalia een groot applaus als ze het publiek spontaan heeft toegeroepen: „Dank je wel Zwolluh!!!”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee