Manipuleren en loeren

Het tactische aspect maakt schermen voor Ellen Obster een fascinerende sport.

Het tactische aspect maakt schermen voor Ellen Obster een fascinerende sport. © Jean-Pierre Jans

Schermster Ellen Obster (22) uit Reuver staat voor een nieuwe missie: de Europese titelstrijd in Bulgarije. De Nederlands studentenkampioene investeert geduldig in haar sport en is op zoek naar de grenzen van haar mogelijkheden.

Roel Frissen en Peter Schoeber

Topsport bedrijven en toch bescheiden zijn. Het is een verademing. Schermkampioene Ellen Obster valt op door haar natuurlijke verlegenheid. Intelligent en welbespraakt. Studente medische biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Je bespeurt geen arrogantie, geen hoogmoed. Allesbehalve dat. Ze gedraagt zich als een beschaafde en bescheiden jonge vrouw.Wie haar voor het eerst ontmoet, zal haar niet meteen met een vechtsport associëren.

Toch beweegt ze zich al jaren in de smalle top van de Nederlandse schermwereld. Een ontluikend talent, dat geduldig investeert in haar sport en op zoek is naar de grenzen van haar mogelijkheden. De trainingsijver vertaalt zich in resultaten, want Ellen Obster is steeds in de race voor medailles. Moeiteloos vind je haar naam terug in de uitslagen. Nederlands studentenkampioene en vijfde op de nationale ranglijst. In Limburg heeft ze geen gelijke.

Komende week wacht een nieuwe missie: de Europese titelstrijd in het Bulgaarse Plovdiv. Veelzijdigheid is gevraagd.Wie kampioen wil worden, zal moeten bewegen als een bokser, vooruitdenken als een schaker en acteren als een Hollywoodster. Leg je kaarten op tafel als schermer, en je bent gezien. Met een beetje fantasie komt schermen misschien wel het dichtste in de buurt van het duelleren, zoals beschreven in verhalen uit de Middeleeuwen. Een tegen een, met alleen een wapen als bondgenoot.

Het is alleen geen gevecht op leven of dood. Volgens Ellen Obster komen in haar sport nauwelijks blessures voor. Het kevlak-pak en masker bieden voldoende bescherming. Als er al een degen breekt, is die zelden scherp. Nog nooit heeft ze iemand zien bloeden. Ze verwijst naar olympische statistieken: schermen is de op vier na veiligste zomersport, zelfs curling is gevaarlijker.

Schermen lijkt in niets op het gehak en gehouw met zwaarden in populaire videogames.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee