Pantoffelheld

© MGL

Soms moet je iets voor iemand kopen en voel je lichte schaamte.We doen regelmatig grote boodschappen voor de hoogbejaarde moeder van L. Die rookt vijf pakjes sigaretten per week. Nee, dat is niet gezond, maar het heeft nu geen zin meer daar grote debatten over te starten.

Johan van de Beek

Ze rookt mentholfilters van een obscuur merk. L. en ik hebben bij het ontvangen van de kassabon de neiging te zeggen dat de sigaretten niet voor ons zijn maar voor iemand anders. Het heeft ook iets weg van de puber van een paar decennia geleden die een pikant magazine koopt en bij het afrekenen zegt: het is niet voor mij maar voor mijn vader.

Iets vergelijkbaars had ik onlangs toen ik sloffen wilde kopen. Ja, ik geef toe dat ik sloffen draag. Ouderwetse herenpantoffels waar meestal een wapen op is geborduurd en soms een afbeelding van een hond.

Enfin. Er zijn eigentijdse varianten op de pantoffel die er wellicht wat heldhaftiger uitzien, maar die zijn niet aan mij besteed. Dus loop ik in de schoenenwinkel meestal naar de hoek die is gereserveerd voor mannen van 150 jaar en ouder om daar een stel pantoffels in te slaan die ik, schichtig om me heen kijkend, snel afreken.

Deze week zocht ik tevergeefs naar het hoekje met pantoffels. Het was weg.Waar zijn de pantoffels, vroeg ik fluisterend aan een verkoopster.

Pantoffels? Die verkopen we alleen in de winter, schreeuwde ze. Nee, ze schreeuwde het niet maar ik was ervan overtuigd dat iedereen in de winkel het hoorde. Ik overwoog nog even om te zeggen dat ze voor mijn vader waren maar vluchtte het pand uit.

Reageren? j.van.de.beek@mgl.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee