Max gaat voor vier op een rij

Max Verstappen heeft veel vertrouwen in een goede afloop in Rusland.

Max Verstappen heeft veel vertrouwen in een goede afloop in Rusland. © Getty Images

Drie races, drie keer in de punten. Dat is in 2016 vooralsnog de balans voor Max Verstappen, die er komend weekend in Rusland vier keer op rij van wil maken.

Daan de Geus

Max Verstappen hield één punt over aan de seizoensopener in Australië, waar er meer in had gezeten, maar scoorde daarna dik boven verwachting met een zesde plek in Bahrein. De Grand Prix van China leverde na een spannende inhaalrace de achtste plek op, wat zijn seizoenstotaal al op dertien heeft gebracht. Reden voor de Toro Rosso-coureur om met vertrouwen naar Sotsji te komen voor de Grand Prix in de straten van het in 2014 gebruikte olympisch dorp. „Na de sterke race in China, hoop ik voor Sotsji op wederom een goed resultaat”, toont hij zich strijdlustig.

Als je achter mensen blijft zitten, schiet het niet op

Vorig jaar nam Verstappen één puntje mee uit Rusland. Een cadeautje, gekregen nadat de nummer tien Fernando Alonso een tijdstraf had gekregen, zodat de als elfde gefinishte Limburger doorschoof de top-tien in. Daarvoor diende hij ook al een inhaalslag te maken nadat hij slachtoffer was geworden van een startbotsing en naar de laatste plek terugviel.Net als twee weken terug in China was het vorig jaar in Rusland een kwestie van doorbijten. Verstappen verstaat het kunstje van kalm blijven maar gelijk doortastend inhalen zodra de kans er is. „Want als je achter mensen blijft zitten, schiet het niet op.” Net zo belangrijk is het juist uitvoeren van de strategie.

Zeker komend weekend in Rusland kan ook dat een belangrijke factor zijn, omdat het circuit niet bijzonder veeleisend is voor de banden en er met drie beschikbare bandentypen veel strategische variatie mogelijk is. Verstappens team Toro Rosso speelde in China qua strategie goed in op de safety car, maar maakte in Australië een verkeerde beslissing door de Nederlander geen nieuwe banden te geven toen de race werd stilgelegd na de megacrash van Alonso. Volgens Verstappen heeft het team daarvan - en van de opvolgende miscommunicatie tussen hemzelf en de mensen aan de pitmuur - geleerd. Toch is er versterking binnengehaald: de ervaren John Booth, oud-teambaas van het Manor-team, zit als consultant bij Toro Rosso.

„De Formule 1 wordt steeds ingewikkelder”, licht teambaas Franz Tost de komst van Booth toe. „Aan alleen een snelle auto en talentvolle coureurs heb je niet meer genoeg”, onderstreept Tost het belang van de komst van de man die Toro Rosso qua strategie en operationeel sterker moet maken.

Gezien de kleine onderlinge verschillen in het groepje waarin Toro Rosso zit, van de subtop tot de middenmoot, benadrukte Verstappen dat eerder ook al. Als de felbevochten strijd om punten in Sotsji van vorig jaar een indicatie is, wordt het komend weekend helemaal zaak geen steken te laten vallen op het volgens Verstappen lastige circuit. „Maar het eerste waar ik bij Sotsji aan denk is toch de goede kwalificatie van toen, op de negende plek”, vertelt hij. „Zo’n startplaats betekent dat je gelijk al op koers ligt voor punten”, kijkt hij hoopvol vooruit naar de kwalificatie en race van morgen en zondag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee