Moeizaam seizoen laat sporen achter bij Roda


De Roda-fans zijn hondstrouw, maar op de tribunes van het Parkstad Limburg Stadion heerst na een moeizaam en bewogen seizoen steeds meer onvrede.

De Roda-fans zijn hondstrouw, maar op de tribunes van het Parkstad Limburg Stadion heerst na een moeizaam en bewogen seizoen steeds meer onvrede. © archieffoto Ermindo Armino

Roda JC is op weg naar handhaving, maar toch laat het moeizame seizoen zijn sporen achter in Kerkrade. Waarom is er onvrede en wat moet er veranderen? Drie vragen aan drie prominenten.

Roel Wiche

Roda JC is nog steeds niet helemaal veilig. Kan het in de laatste twee speelronden nog misgaan? Eugène Hanssen, oud-speler en symbool van de koempelmentaliteit: „Nee, ik zie dit niet meer verkeerd aflopen voor Roda JC. Excelsior en Willem II moeten dan allebei zes punten halen, dat gaat echt niet gebeuren.” Huub Stevens, tweevoudig trainer Roda JC in verleden: „Het kan altijd nog misgaan, je moet met alle scenario’s rekening houden. Roda kan niet gaan rekenen, je weet nooit hoe je concurrenten het gaan doen. De ploeg mag niet verslappen. Integendeel, je moet juist nu honderd procent geven.” Reginald Thal, voormalig speler MVV en watcher Limburgs voetbal: „Er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd. Ik weet nog dat we in 1995 met MVV ook veilig leken, maar in de laatste weken ging het toch nog fout. Roda had natuurlijk al klaar moeten zijn. Ze laten het nu op de laatste weken aankomen, dat was niet nodig geweest.”

Met welk gevoel kijkt u terug op het seizoen van Roda JC? Eugène Hanssen: „De belangrijkste doelstelling is overleven in de eredivisie. Die wordt wellicht gehaald, dat klopt. Maar toch kan men onmogelijk tevreden zijn over dit seizoen. In de winterstop heeft Roda acht nieuwe spelers gehaald, dan mag je iets verwachten. Toch? De eerste vier wedstrijden met de vernieuwde ploeg waren nog goed, maar daarna was het huilen met de pet op. Het voetbal leek nergens op, het was kraak noch smaak. Dan is er onderweg een hele hoop misgegaan. Ik heb het idee dat de spelers opgescheept worden met te veel tactische opdrachten. Neem de wedstrijd tegen PSV. Een kleurloze 0-3 nederlaag, de mensen op de tribunes floten. Je kunt ook erop vliegen en met 2-5 verliezen. Dan ga je met applaus van het veld. Ik begrijp ook niet dat een karakterjongen als Nathan Rutjes geen minuten krijgt. Laat hem dan een kwartiertje spelen, zo’n speler maakt tenminste iets los.”

De eerste wedstrijden waren nog goed, daarna was het huilen met de pet op

Huub Stevens: „Ik heb dit seizoen één wedstrijd gezien. Thuis tegen Heerenveen. Roda verloor in blessuretijd. De ploeg viel me tegen. Maar als je het hele seizoen beschouwt, moet je gewoon tevreden zijn. Roda ging puur voor handhaving en die is nu dichtbij. Dan doe je toch wat je moet doen? Het gaat dit seizoen om de punten, dat is het allerbelangrijkste.” Reginald Thal: „Ik ga vaker naar Roda kijken, ik proef ook de onvrede op de tribunes. Dan zeg ik: mensen vergeten heel snel. Roda is in de afgelopen jaren twee keer aan degradatie ontsnapt en is pas na bloedstollende play-offs gepromoveerd. Dan kun je niet zomaar even fantastisch voetbal verwachten. De waan van de dag regeert. Aan de andere kant: ik wou dat in Maastricht elke wedstrijd 15.000 morrende toeschouwers zaten. Het publiek in Kerkrade is hondstrouw. Als je nuchter kijkt, moet je ook stellen dat Roda dit seizoen niet over zijn zegeningen te klagen heeft. Frits Schrouff is een geschenk voor de club, in de winterstop hebben Kalezic en Caanen de ploeg flink kunnen versterken en de concurrentie laat minstens zoveel steken vallen. Vrouwe Fortuna is niet ver weg, zal ik maar zeggen.”

Is Darije Kalezic de man die dit Roda verder brengt? Eugène Hanssen: „Ik ben eerlijk en dan zeg ik nee. Ik heb geen probleem met deze coach als persoon, maar hij gaat Roda niet aan het voetballen krijgen. Het is niet de man die de puntjes op de i kan zetten. Hij lijkt me heel geschikt voor een jeugdploeg, zoals bij PSV, maar niet voor Roda. Ik denk ook dat Kalezic straks zelf opstapt. Goed beschouwd is er slechts één trainer geweest die Roda goed heeft laten spelen. Rick Plum. Hij moet terug in de technische staf.” Huub Stevens: „Daar kan ik als buitenstaander moeilijk over oordelen. Ik weet uit ervaring dat je als trainer van heel veel zaken afhankelijk bent. Kalezic heeft met veel wisselingen in zijn spelersgroep te maken gehad, dat is niet eenvoudig voor een coach. Ik denk wel dat Roda volgend seizoen een stap moet zetten. Een stap naar beter voetbal. Maar ook dan blijft het resultaat uiteindelijk leidend. Met sprankelend spel verliezen, dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Reginald Thal: „Geen gemakkelijke vraag. Kalezic is niet mijn cup of tea, maar daar gaat het niet om. Hij moet door de spelers gepruimd worden. En kan hij Roda met het beschikbare budget straks naar de middenmoot leiden? Ik moet wel zeggen dat ik Kalezic een typische aircoach vind. Hij gooit zijn armen in de lucht, dirigeert en fluit, terwijl ik niemand van zijn spelers zie kijken. Dat is coachen om het coachen. Een beetje look-a-like van Simeone. Over het algemeen vind ik dat Roda terug moet naar zijn identiteit. Meer spelers uit de streek, korter bij het DNA. Dat geldt misschien ook voor de trainer. De club moet niet wéér een handelshuis worden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee