Monument

Print
Monument

Afbeelding: Archief Media Groep Limburg

Leerlingen van twee scholengemeenschappen adopteren een monument in de regio. Zij doen dit met een kranslegging.

Wie wordt hier herinnerd, in welke plaats, en wie herkent de leerlingen op deze foto uit oktober 1987?

Reageer via kiekvantoen@mgl.nl

Reacties:

Geachte Redactie,
De kiek van vandaag betreft het monumentje ter nagedachtenis aan kapelaan Berix uit Stein. Het monumentje bevindt zich aan de  rechterkant van de afrit van de brug over het Julianakanaal op weg naar Meer (Gemeente Stein).
Kapelaan Berix was in het begin van WO II actief in het verzet en hielp ook onderduikers. Na verraad werd hij gearresteerd door de Gestapo en gevangen gehouden in een strafkamp in Duitsland, waarvan hij nooit is teruggekeerd. E.e.a. staat vermeld op de plaquette aangebracht op het monument. Ieder jaar vindt er daar een herdenking plaats op 4 mei.
De op de kiek geplaatste leerlingen zullen inmiddels rond de 45 jaar oud zijn.
Met vriendelijke groet,
Jan van den Berg
Uit Geleen (Oud-Steindenaar).

Een reactie op de foto:
Op deze foto staat de Buste van Kapelaan Berix uit Meers bij Stein. De buste staat tussen Meers en de brug naar Stein. Berix heeft veel betekend voor die streek. Vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft toen in het verzet gezeten en onderduikers ondergebracht bij de boeren in de Maasband en de Veldschuur. De Kapelaan was een neef van  mijn echtgenote, haar moeder was ook een Berix.
Gegroet,
Leo Goffin
Geleen.

Beste Redactie,
Volgens mij is kapelaan Berix opgepakt bij de overval op het pensionaat in Weert op 21 juni 1944. Mijn leraar Grieks / Latijn Joe Russel was hier ook bij, hij kon zich verstoppen achter een deur. In de klas heeft hij hier wel eens over verteld. Tot het einde van de oorlog ging hij als vrouw verder.
Groet
Hans Meulman

Op de foto van de Kiek van Toen zien we het monument ter ere van kapelaan Jan Willem Berix die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Duits concentratiekamp om het levens is gebracht. Het beeld staat aan de weg van Stein naar Meers bij het Julianakanaal. De krans die we op de foto zien, ligt op een plaquette met de namen van nog eens vijftien slachtoffers uit de oorlog. Een daarvan was mijn vader Jan Buskens. Hij was sergeant in het leger. Op 10 mei 1940, toen de Duitsers binnenvielen, zat hij met zijn manschappen in de kazematten op het einde van de brug bij Meers. Er naderde een groep Nederlandse militairen en hij werd naar buiten geroepen. Hij zag meteen dat het Duitsers waren in Nederlandse uniformen. Ook hun geweren waren van Duitse makelij. Hierop vroeg hij hun om het wachtwoord te geven. Het antwoord van de Duitsers was een schot in rug. Vader werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Na zes weken is hij daar overleden. Ik was toen drie jaar.
Walter Buskens
Spaubeek

Dit beeld is het monument voor kapelaan Berix. Hij is in de oorlog vermoord of gesneuveld. Op de weg van Stein naar Meers staat het beeld aan de linkerkant. Hier vindt ook jaarlijks de dodenherdenking plaats. Dan trekt na de mis een stoet, compleet met miltairen en schutterij, van de kerk naar naar het beeld van Berix.
Met vriendelijke groet,
Nic van de Wal
Meers

Het monument dat geadopteerd wordt is dat van kapelaan Berix staande langs het julianakanaal tussen Stein en Meers.
Met vriendelijke groet,
Wim Wijnen
Elsloo.

Klik op de link hieronder. Oorlogsmonument uit Meers, kapelaan J.W.Berix .
http://www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/1340/meers,-monument-voor-kapelaan-j-w—berix
Op het lint staat nog 'jeugd', de rest is onleesbaar.
Jan Geenen    
Weert.