Pastinaak van de Aardpeer

Print
Pastinaak van de Aardpeer

Afbeelding: MGL

De PvdA lijkt voorlopig de Partij van de Afkalving te blijven. De boos weggelopen Turkse Knabbel & Babbel Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk gaan met hun beweging DENK (Doe Erdogan Nooit Kwaad) sociaaldemocratische kiezertjes bij de partij wegtrekken. Bovendien is er de nieuwe Groen- Links-roerganger die met zijn initialen JFK en opgestroopte hemdsmouwen heel goed Amerikaantje kan spelen. ‘Jesse, we can’ spreekt meer aan dan ‘Diederik, we do’.

 

Vroeger overwon de PvdA dit soort crises met vieringen van de Dag van de Arbeid. Beetje dansen rond de meiboom, strijdliederen zingen en moed vatten dankzij een anderhalf uur durende donderpreek van de partijleider. Daarna was het tijd voor traditie. Immers: „In gelul kan je niet wonen.” 

Zoveel oubolligheid en traditie kunnen niet meer. De PvdA viert zichzelf dit weekend met een tweedaags Festival van de Arbeid in Utrecht. Een greep uit het aanbod: speeddaten met politici, een DJworkshop, barbiers voor een stukje knip- en scheerbeleving, een debat met de veelbelovende titel Feminisme, maar dan leuk, foodtrucks, een gezonde-yoghurt-bar en de onvermijdelijke singer-songwriter (de 21e-eeuwse kampvuurtokkelaar). 

Ik bedenk het allemaal niet. Dat moet een clubje marketeers hebben gedaan dat denkt dat je met heel veel trendy tamtam zelfs de meest bleekneuzerige technocraten weer kleur op de wangen kunt geven. 

Vergeet voor volgende verkiezingen alvast het vertrouwde bezoek van de PvdA’er die een roos cadeau doet. Dat wordt een kekke hipster aan uw voordeur met een beker rood sap gemaakt van vergeten groentes. 

Reageren? p.van.der.steen@mgl.nl