Feesten met de aardigste knuffelmiljonair van het betaalde voetbal

© ANP Pro Shots

Zo grillig en turbulent als het seizoen was, zo intens was gisteren de ontlading bij Roda JC. De winst bij NEC (1-2) verzekerde de Kerkradenaren van een nieuw jaar eredivisie. De belangrijkste doelstelling is gehaald. Op de enige manier die resultaat kon bieden, bezweert trainer Darije Kalezic. „Ploegen die leuk voetbal spelen, zijn gedegradeerd of spelen straks play-offs.”

Roel Wiche

De kleedkamer van een profvoetbalploeg herbergt meer geheimen dan de Da Vinci Code, maar deze middag in Nijmegen is alles anders. Om 16.37 uur gaat de deur van Roda’s heiligdom op een kier, een glimp biedend van een wonderlijk tafereel. Terwijl feestende en dollende spelers om de nek hangen van de vice-baas van Europa (Frans Timmermans) en de aardigste knuffelmiljonair van het betaalde voetbal (Frits Schrouff), staat voor de spiegel een man met ravenzwart haar zijn drijfnatte overhemd open te knopen. Tien maanden lang was Darije Kalezic de trotse, dominante en onbuigzame trainer-coach van Roda JC. Maar nu is hij voor één keer zijn gezag kwijt: een imposante bak ijsklontjes is over hem heen gegooid, tot grote hilariteit van iedereen met geelzwart bloed. De ontlading is enorm in het Roda-kamp, op een dag die voor velen in Kerkrade en omstreken als een bevrijding zal voelen. Opnieuw beleefde de club een turbulent en grillig seizoen, met spanningen op de werkvloer, een groot verloop van spelers en een noodzakelijke miljoeneninjectie. Een seizoen met uiterst wisselende resultaten en groeiende onvrede over de manier van voetballen. Maar uiteindelijk is wél de belangrijkste en enige doelstelling gehaald: handhaving in de eredivisie. En dus is de missie 2015/16 officieel geslaagd, hoe moeizaam die missie ook was en hoe groot de twijfels zijn die onderweg zijn gerezen.

De ontlading is enorm in het Roda-kamp, op een dag die voor velen in Kerkrade en omstreken als een bevrijding zal voelen. 

In Nijmegen doet Kalezic - net als Schrouff - voor de eerste keer mee met de Humba, de traditionele overwinningsdans. Alsof hij bewust zijn band met het Roda-legioen wil benadrukken, met vijfhonderd fans naar Gelderland gereisd. Fans van wie een deel gruwt van de behoudende speelwijze. Maar hij kon en wilde niet anders, zo verdedigt de Roda-coach in de catacomben van de Goffert vol vuur zijn visie. „Waar kies je voor? Voor realisme of voor leuk voetbal? Met realisme hebben we een nieuw jaar eredivisie uit het vuur gesleept. De ploegen die leuk voetbal speelden, zijn gedegradeerd of spelen straks play-offs.” Ook Tom van Hyfte, de aanvoerder die deze middag met een fenomenaal doelpunt (1-1) zijn kapitale waarde voor de ploeg bewijst, vraagt begrip. Wat had iedereen dan verwacht? Roda komt toch uit de eerste divisie, of niet? „Dit seizoen moesten we overleven. Daar draaide alles om. Na de zomer moeten we een volgende fase in. Dan moeten we iets neerzetten wat stabiel is.”

Waar kies je voor? Voor realisme of voor leuk voetbal? 

Aanvankelijk lijkt het er in Nijmegen niet op dat het een feestmiddag voor Roda gaat worden. De manier waarop de ploeg halverwege de eerste helft op achterstand komt, is symbolisch voor de tocht door de eredivisie die lang o zo moeizaam was. Ard van Peppen schiet de bal blind tegen Navarone Foor op, met een hilarische carambole in het doel als gevolg: 1-0. Als Arjan Swinkels ook nog een strafschop veroorzaakt, lijkt de wedstrijd al gespeeld. Maar Benjamin van Leer ranselt de bal van Santos uit het doel. Het fletse Roda lijkt niettemin machteloos, totdat Tom van Hyfte letterlijk uit zijn slof schiet. Met een fabelachtige volley vanaf 25 meter laat hij een grafstilte over de tribunes van De Goffert vallen: 1-1. Direct na rust slaan de Kerkradenaren opnieuw toe. Rydell Poepon kopt raak na een corner: 1-2. Roda neemt de wedstrijd vervolgens in handen, maar vergeet NEC aan flarden te schieten. Dat moet komende zondag dan maar gebeuren, thuis tegen Willem II. Het wordt hoog tijd dat ook in het Parkstad Limburg Stadion eens een spektakelfilm is te zien, zegt Van Hyfte. Inderdaad, dat hebben die hondstrouwe fans wel verdiend. „Hier in Nijmegen vieren we een klein feest. In Kerkrade moet dat straks een groot feest worden.”