'Dat wat in Parijs gebeurd is, kan ook hier gebeuren'

Print
'Dat wat in Parijs gebeurd is, kan ook hier gebeuren'

Afbeelding: ANP

Een advocaat kan zich nauw betrokken voelen bij de zaak van zijn cliënt. Maar de raadsman van Yassine, een jonge man met ringbaardje, gedraagt zich meer als hulpverlener. Drie jaar geleden kwam hij Yassine tegen, toen hij piketdienst had.

Hij was begaan met het lot van Yassine en besloot hem uit het drijfzand te trekken. Yassine liep tot dan toe steevast van de muur naar het kastje, zoals hij het zelf uitdrukt. De raadsman begeleidde hem niet alleen bij zijn strafzaken, maar ook op privéterrein, met de bewindvoering en met het zoeken naar werk. 

Yassine liep steevast van de muur naar het kastje

Yassine kan al die onvoorwaardelijke hulp goed gebruiken. Na zijn laatste daad helemaal. Yassine, stoere kop, brede schouders gehuld in polo met matrozendessin, is Tunesiër van geboorte. Tien jaar geleden zoekt hij zijn geluk in Nederland. Hij denkt dat gevonden te hebben bij de Limburgse Liliane. Het geluk lijkt compleet met de geboorte van dochtertje Kim. Maar Liliane en Yassine zijn het hartgrondig oneens over de rol van de man en de vrouw. Het gaat van ruzies tot huiselijk geweld. Yassine wordt veroordeeld. Het komt tot echtscheiding, waarbij Kim wordt toegewezen aan de moeder. Een omgangsregeling met Kim krijgt Yassine niet meteen. Dat heeft vooral te maken met een rapportage van het Riagg, dat een negatief rapport opstelt over het druistige gedrag van Yassine. Yassine is woedend. Hij loopt het bureau van het Riagg binnen en vraagt een gesprek aan met de verantwoordelijke medewerker. Als die zegt dat hij niets meer voor Yassine kan doen, knapt er iets. „Jij”, schreeuwt Yassine, „jij bent degene die ervoor gezorgd heeft dat ik Kim niet meer kan zien. Ik schiet je dood. Dat wat in Parijs gebeurd is, kan ook hier gebeuren.” Daarbij beeldt Yassine met zijn wijsvinger een pistool uit. Geen wonder dat de Riagg-medewerker aangifte doet van bedreiging. Was niet zo bedoeld, zegt Yassine. Parijs? Nieuws volgt hij niet zo. 

Jij bent degene die ervoor gezorgd heeft dat ik Kim niet meer kan zien. Ik schiet je dood. 

Het rapport van de reclassering liegt er niet om. Yassine is al een paar keer behandeld voor agressief gedrag. Erg veel geholpen heeft dat niet. Wat wel helpt, weet Yassine, is dat hij drie jointjes marihuana per dag rookt. Daar wordt hij ontzettend rustig van. Behalve op die ene dag dan, merkt de rechter op. Yassines advocaat komt met het verhaal van de wonderbaarlijke wederopstanding van zijn cliënt. Zelfs Yassines broer in Marseille had hem niet herkend. Dankzij al mijn inspanningen, maakt de advocaat duidelijk, niet gehinderd door valse bescheidenheid. We moeten dit koesteren, vindt hij. Hij vraagt de rechter geen straf uit te spreken. „Ik ga dit niet een tweede keer doen voor een cliënt”, zo besluit hij zijn betoog. Het lijkt erop alsof die waarschuwing doorslaggevend is. De rechter geeft Yassine nog een kans. Dertig uur werken slechts. Yassine gaat nu verder aan zichzelf werken, laat de advocaat ons nog weten. Van de muur naar het kastje dus. Want dat is natuurlijk de omgekeerde versie van de slechte weg. 

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →