Zij dronk bitter lemon

Print
Zij dronk bitter lemon

Afbeelding: MGL

Een tijdje geleden werd ik benaderd door journalisten uit de Randstad die bezig waren met een documentairereeks over Limburg. Of ik mee wilde denken.

We spraken af in een restaurant in het Glaspaleis. Het was nog vroeg, het restaurant was bijna leeg. Het gesprek kwam op identiteit, ‘framen’ en ‘otheren’. ‘Otheren’ is het benadrukken of uitvergroten van verschillen tussen groepen mensen en het negeren van overeenkomsten. Zo hebben Limburgers de neiging zichzelf als groep neer te zetten door de verschillen met ‘Hollanders’ te benadrukken. Ik deed zelf ook een frame in het zakje met de stelling dat de knoflookgrens, de onzichtbare scheidslijn tussen het ‘rationele’ Noord-Europa en het ‘emotionele’ Zuid-Europa door Zuid-Limburg loopt. Ik noemde ook het voorbeeld van Frans Timmermans die in de horrorzomer van vlucht MH17 even wereldberoemd was door de rede die hij gaf in de Verenigde Naties. Hier werd die rede direct omarmd als een ‘typisch Limburgse’ demonstratie van empathie. Toen Timmermans naar Brussel vertrok, werd op televisie een programma aan hem gewijd. Aan een Haagse insider werd gevraagd of Timmermans niet een goede 
premier zou kunnen zijn. Waarop de insider zei: nee, want hij is een Limburger en een katholiek. Er kwam verder geen vervolgvraag. Intussen zat het restaurant stampvol. Mensen aten en dronken wijn en bier om 12 uur in de middag. „Jullie zijn inderdaad Zuid-Europeanen”, zei een van de journalisten. Zij dronk bitter lemon.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →