Vijandige sfeer, kolkende arena’s

Print
Vijandige sfeer, kolkende arena’s

Afbeelding: Roger Dohmen

Voor MVV start vanavond een avontuur in de nacompetitie. Middenvelder en ervaringsdeskundige Pieter Nys weet precies wat op het team afkomt. Poes Suzie glipt langs Pieter Nys (26) zodra hij de voordeur opent. Een dagelijks kat-en-muisritueel, maar de Belg laat zich niet gek maken.

Hij neemt de twintig trappen naar de bovenste verdieping van zijn appartementencomplex, tilt Suzie op en draagt haar terug naar binnen. Waar het dier zich plagerig op de eettafel neervlijt. „Koffie?” Vanavond begint MVV aan de play-offs. De eerste wedstrijd in een tweeluik met FC Volendam. Eerst thuis, vrijdag naar het IJsselmeer. Elk duel is een finale. En daar weet Nys alles van. „Met Emmo Güvenç en Kjell Knops ben ik de enige in de selectie die twee nacompetities meemaakte. Ik bij Sparta, waarmee ik promotie twee keer net miste.Wij moeten zorgen dat jongens het hoofd erbij houden. Dat de focus er blijft en ze hun taak blijven doen.Want wanneer één schakel hapert in dit team, wordt het lastig.” Nys is één van de drie musketiers die het sterke middenveld van de Maastrichtenaren vormen. „De kracht is dat we elkaar zo goed aanvullen. Ricardo Ippel is de harde werker, zet de boel op scherp en bewaart de rust aan de bal. Stef Peeters heeft tal van bijnamen: regisseur, stylist. Hij ziet het gaatje en verzorgt de steekbal of de crosspass. Ik ben weer belangrijk in de omschakeling. Heb diepgang, maar onderschep in verdedigende zin ook veel ballen.”

Stef Peeters heeft tal van bijnamen: regisseur, stylist.

Ja, dit Pietertje kan wél voetballen. De gedachten van Nys gaan terug naar het begin van het seizoen. Hoe bijzonder het behalen van de nacompetitie is, schetst trainer Ron Elsen maar al te graag met de anekdote over de eerste training. „Wat een verschil met Sparta, waar de helft van de dertig selectiespelers naar een ander veld met een andere trainer moest. Bij MVV stonden we met acht.” De middenvelder denkt dat daar ook de kiem ligt van het succes. „Omdat we iedere nieuwe speler hard nodig hadden. Iedereen die aansloot, moest zich goed een hecht team.” Dat tegen alle statistieken in (begroting en aantal contractspelers) al twee speelronden voor het einde verzekerd was van nacompetitie. „Voor de winterstop pakten we punten met opportunistisch spel. Daarna kenden de tegenstanders ons. Ook onze zwaktes. Dus er moest iets veranderen, zeker aan het aantal tegengoals. Met defensiever spel en keeper Jo Coppens die een fantastische reeks neerzette, haalden we de play-offs.”

Voor de winterstop pakten we punten met opportunistisch spel.

En Nys weet precies wat dat betekent. Hij speelde ultieme finales tegen Roda JC - toen Mark-Jan Fledderus vlak voor tijd met een rake vrije trap een streep zette door de promotieplannen van Sparta - en FC Dordrecht te sterk. „Elke wedstrijd die je wint, is een finale die je wint. Maar elke wedstrijd die je verliest, is ook een finale die je verliest”, probeert de middenvelder de verschillende emoties die je treffen in zo’n ‘toetje’ onder woorden te brengen. „Maar hiervoor ben je voetballer geworden. Voor wedstrijden waarin wat te rapen valt.” Met volop media-aandacht en kolkende arena’s. „In de periode dat ik uit de roulatie was met een hersenschudding, keek ik vanaf de tribune naar NACMVV. Die sfeer, die vijandigheid is precies wat ons te wachten staat”, zegt Nys met een twinkeling in zijn ogen. Die verdwijnt als het over zijn tijd bij Sparta gaat. Echt op zijn gemak voelde Nys zich nooit in Rotterdam. „Ik was het plezier kwijt, omdat ik uit mijn comfortzone werd getrokken. Voor het eerst woonde ik op mezelf. Plus ik kwam in een nieuwe groep terecht, plus in een andere cultuur, plus ik moest presteren. Bij MVV ben ik terug in een vertrouwde omgeving. Mijn woonplaats Hasselt en Maastricht lijken veel op elkaar. En op de club zit ik tussen vrienden.”

Die sfeer, die vijandigheid is precies wat ons te wachten staat.

Met Suzie intussen rechtop in een keukenstoel zittend en de elpee van jazzmuzikant Gregory Porter bewegingsloos op de kofferplatenspeler, beseft Nys dat de nacompetitie ook voor hem persoonlijk kansen biedt. Drie jaar geleden begon hij aan een studie vastgoedmakelaardij. „Ik zit op een leeftijd dat je óf nog een goede transfer moet maken óf andere dingen naast het voetbal moet zoeken. Ik neem het zekere voor het onzekere. In Leuven heb ik meegemaakt dat jongens van mijn leeftijd zelden meer een stap hogerop maken. Tenzij… Ze promoveren met een eerstedivisieclub.”