Een dag genieten van echte vrijheid

Print
Een dag genieten van echte vrijheid

Afbeelding: MGL

Media zwijgen, het ov staat stil, zelfs vliegtuigen mogen niet landen.

Tijdens Dodenherdenking staat Nederland stil. Laten we ook gezamenlijk onze smartphones uitzetten om 19.59 uur. Met die oproep proberen drie grote telecomproviders en het Comité 4 en 5 Mei de Nederlanders zover te krijgen dat ze vanavond overgaan tot twee belloze minuten. Het toestel niet op stil. Gewoon helemaal uit. 

Schijnt nodig te zijn. Kennelijk bezwijken velen anders tijdens die 120 seconden ter nagedachtenis van de doden voor de verleiding van Facebook, Twitter, het liken van andermans zwijgen of het delen van een 4 mei-fie via Instagram. Treurig maar waar. 
Misschien kan ook eens nagedacht worden over een soortgelijk, zelfs wat groter gebaar op 5 mei. Het herdenken van oorlogsslachtoffers gaat Nederland over het algemeen beter af dan het vieren van vrijheid een dag later. Morgen valt het ook nog eens samen met een ander volkomen in de vergetelheid geraakt feest: Hemelvaart. 

Een telefoonstilte zou erg passen bij 5 mei. De smartphone symboliseert de vrijheid als geen ander. Leven en liefde zitten in dat kleine doosje.Wie zijn hart wil luchten, desnoods ten overstaan van de hele wereld, drukt wat toetsen in. 
Tegelijkertijd staat dat apparaat ook voor het gemak waarmee vrijheid wordt verkwanseld. In de ogen van velen is het een oneindige worst waar steeds weer plakjes vanaf kunnen. 

Gedachteloos stemmen we in met uitverkoop van onszelf en data voor goedkopere belminuten, veiligheid of andere beloftes. 
Jaarlijks een daad stellen leidt misschien tot bezinning. Elke 5 mei alle smartphones uit. Een dag genieten van echte vrijheid. Of zou dat een te groot offer zijn? 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →