Een dag genieten van echte vrijheid

Print
Een dag genieten van echte vrijheid

Afbeelding: MGL

Media zwijgen, het ov staat stil, zelfs vliegtuigen mogen niet landen.

Tijdens Dodenherdenking staat Nederland stil. Laten we ook gezamenlijk onze smartphones uitzetten om 19.59 uur. Met die oproep proberen drie grote telecomproviders en het Comité 4 en 5 Mei de Nederlanders zover te krijgen dat ze vanavond overgaan tot twee belloze minuten. Het toestel niet op stil. Gewoon helemaal uit. 

Schijnt nodig te zijn. Kennelijk bezwijken velen anders tijdens die 120 seconden ter nagedachtenis van de doden voor de verleiding van Facebook, Twitter, het liken van andermans zwijgen of het delen van een 4 mei-fie via Instagram. Treurig maar waar. 
Misschien kan ook eens nagedacht worden over een soortgelijk, zelfs wat groter gebaar op 5 mei. Het herdenken van oorlogsslachtoffers gaat Nederland over het algemeen beter af dan het vieren van vrijheid een dag later. Morgen valt het ook nog eens samen met een ander volkomen in de vergetelheid geraakt feest: Hemelvaart. 

Een telefoonstilte zou erg passen bij 5 mei. De smartphone symboliseert de vrijheid als geen ander. Leven en liefde zitten in dat kleine doosje.Wie zijn hart wil luchten, desnoods ten overstaan van de hele wereld, drukt wat toetsen in. 
Tegelijkertijd staat dat apparaat ook voor het gemak waarmee vrijheid wordt verkwanseld. In de ogen van velen is het een oneindige worst waar steeds weer plakjes vanaf kunnen. 

Gedachteloos stemmen we in met uitverkoop van onszelf en data voor goedkopere belminuten, veiligheid of andere beloftes. 
Jaarlijks een daad stellen leidt misschien tot bezinning. Elke 5 mei alle smartphones uit. Een dag genieten van echte vrijheid. Of zou dat een te groot offer zijn? 
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen