Dumoulin aast op roze in Giro

Print
Dumoulin aast op roze in Giro

Tom Dumoulin Afbeelding: Ermindo Armino

Tom Dumoulin start vandaag in Apeldoorn als een van de topfavorieten voor de eerste roze trui van deze Giro d’Italia. Er zal hoe dan ook een andere, rustigere en meer autoritaire Dumoulin dan voorheen over de Apeldoornse wegen razen.


Het was nog zo mooi bedacht door de bobo’s van Giro Gelderland: een lunch voor genodigden met Tom Dumoulin en zijn ploegmaats, in het openlucht- Van Gogh-restaurant, middenin de tuinen van het Kröller- Müller Museum. Een korte observatie woensdag was voor Dumoulin echter voldoende om de boel af te blazen. Hij zag zijn ploegmaats hun handen warmen aan een kop koffie, hij voelde de wind door de dunne stof van zijn trainingspak en wendde zich tot een communicatiedame van zijn ploeg Giant-Alpecin. „Het is heel leuk bedacht, maar dit gaan we niet doen. Het is te koud en we hebben geen jassen bij ons”, zei hij beleefd doch direct. En dus veranderde de idyllische lunch in het hart van de Veluwe in vlug wat broodjes eten in een achterafzaaltje. 

De 25-jarige Maastrichtenaar neemt steeds meer de regie in handen, iets wat ook van hem verlangd wordt als kopman. Neem een goed uur eerder, vlak voor de persconferentie in Apeldoorn. „Waar wachten we op?” vroeg hij aan zijn perschef. Dumoulin was er, alle journalisten waren er alleen voor hem, dus we konden beginnen, toch? „Op je ploegleiders.” „Ah, oké.” En toen er een telefoon afging in de zaal: „Dat is nogal irritant. Kan iedereen zijn telefoon uitzetten?” 

Vandaag start de Ronde van Italië in Apeldoorn en Dumoulin is een van de topfavorieten om in de 9,8 kilometer lange openingstijdrit de roze trui te veroveren. Dat vindt hij zelf ook. „Fabian Cancellara en ik zijn de sterksten, denk ik.” Toch vochten de twee een robbertje uit als het gaat om druk afschuiven. Dumoulin: „Als hij net zo sterk rijdt als in de tijdrit van Tirreno- Adriatico is hij niet te verslaan.” 

Cancellara won deze slag echter door gisteren op Twitter te melden dat hij met koorts op bed lag. De druk ligt dus bij de Giant-Alpecinleider. Zo groot als vorig jaar in Utrecht, bij de start van de Tour de France, is die druk niet, stelt de Limburger. „Ik leg mezelf wel veel druk op, maar de gekte eromheen is toch minder. Bovendien heb ik veel van vorig jaar kunnen leren.” Van foutjes, zoals die parcoursverkenning in mei bijvoorbeeld, toen hij in het centrum van Utrecht onder politiebegeleiding elke centimeter inspecteerde. „Dat was misschien wat té. Ik kende iedere bocht, maar toch zat het parcours op de dag zelf niet 100 procent in mijn hoofd. Terwijl ik andere tijdritten soms na een keer rijden al uit mijn hoofd ken.” 
Zijn trainer Adriaan Helmantel noemt het overconcentratie. „Hij had het rondje in Utrecht zo goed verkend in de maanden ervoor dat hij er op de dag zelf te weinig aandacht voor had. En dat terwijl sommige bochten juist anders waren vanwege de dranghekken en het massale publiek.” Van een obsessie met de proloog, die naar Dumoulins zeggen vorig jaar dreigde, lijkt dit jaar geen sprake. „Ik ben, geloof ik, wat relaxter geworden.” 
De Maastrichtenaar oogde op de persconferentie inderdaad ontspannen.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.