Wie schilt de asperges nog?

Print
Wie schilt de asperges nog?

Wedstrijd aspergeschillen, met een pondje dubbel A van hooguit 28 mm dik. Afbeelding: Maartje van Berkel

Op het Raadhuisplein in Panningen is gisteren weer het ‘witte goud’ gepromoot. Met ook weer de schilwedstrijden. Maar wie schilt straks de asperges nog?


Aspergekaas, biertjes die bij asperges smaken en het witte goud zelf in allerlei varianten. Het Raadhuisplein in Panningen vormde gisteren voor de zevende keer het decor voor de aspergeshopdag. Vast onderdeel van het evenement is elke Hemelvaartsdag het wedstrijdschillen. 
Een vaardigheid die straks nog maar weinig mensen beheersen, voorspelt Will Teeuwen van Teboza. De Heldense teler met zo’n 200 hectare asperges schilt het witte goud zelf met een enkel mesje tussen duim en wijsvinger, terwijl hij het lemmet in een ronddraaiende beweging laat gaan. „Hoewel we al sinds 1994 geschilde asperges verkopen, groeit de verkoop daarvan pas de laatste twee jaar fors.” 

Het aandeel geschilde asperges was volgens Teeuwen twee jaar geleden hooguit 10 procent van het totaal, nu gaat 15 tot 20 procent geschild de deur uit. „Voor dit seizoen verwacht ik nog eens een verdubbeling en dat zal snel doorgroeien naar 40 tot 50 procent. In Duitsland wordt al meer dan de helft van de asperges geschild verkocht, maar in Nederland leven nog veel vooroordelen. Ze zouden slecht geschild zijn, terwijl die machinale verwerking tegenwoordig 100 procent perfect is. Daarna worden ze in gesealde verpakking gekoeld bewaard. Zo blijven ze minstens zeven dagen langer vers dan ongeschilde asperges. De geschilde asperges zijn aantrekkelijk voor jongeren die minder tijd hebben zodat het nu een nieuwe consument aantrekt die het als gemaksproduct koopt. De grootste consumenten zijn 40- en 50-plussers.” 

Om de vooroordelen weg te nemen, staan telers steeds vaker met een schilmachine in de supermartk. „Zo krijg je makkelijk contact met de consumenten en kun je informatie geven.” Verder winnen ook de groene asperges aan populariteit. „Die hebben meer toepassingsmogelijkheden omdat je ze ook kunt wokken, of grillen op de barbecue.” 

Aan de geschilde en vers verpakte asperges in de supermarkt kleeft nog één nadeel: geen schillen voor de soep. Maar ook daar komt volgens Teeuwen in de toekomst vast een oplossing voor. „Als de geschilde asperges algemeen bekend zijn, komt er vast een alternatief waarbij de schillen onderin het bakje liggen om te gebruiken voor het trekken van een bouillon.” 

De komende tijd is het volgens de weersvoorspellingen ideaal voor asperges. Teeuwen: „Vorige week was het echt te koud en daalde de productie. We hebben het liefst lenteachtige temperaturen tussen de 15 en 22 graden.We zitten niet te wachten op een oogstpiek omdat met de stijgende temperaturen ook de verkoop daalt. Als het kwik tot boven de 25 graden stijgt, groeien de asperges enorm, maar liggen de consumenten het liefst aan het zwembad of gaan ze in de avond barbecueën.” 
Op 24 juni (Sint Jan) is het aspergeseizoen officieel afgelopen. 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →