Campagne dementievriendelijke samenleving

Print
Campagne dementievriendelijke samenleving
In Amsterdam begint maandag een grote internationale conferentie over dementie. Staatssecretaris Martin van Rijn geeft daar uitleg over de Nederlandse aanpak van het probleem, dat met het ouder worden van de mensen alleen maar zal toenemen. Ook is de aftrap van de campagne 'Samen dementievriendelijk'.

Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie. Nu gaat het om ongeveer 260.000 mensen, van wie 70 procent thuis woont. In 2050 is het aantal mensen bij wie het geestelijk vermogen versneld achteruit gaat, naar verwachting opgelopen tot 400.000.

Op de conferentie, georganiseerd in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap, komen zo'n 250 deskundigen bijeen. Het gaat om internationale wetenschappers, beleidsmakers en vertegenwoordigers van alzheimerorganisaties en wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Tweesporenbeleid

Nederland voert een tweesporenbeleid. Enerzijds wordt 30 miljoen euro gestopt in onderzoek naar medicijnen. Anderzijds wordt gestreefd naar een ,,dementievriendelijke samenleving'', waarbij het begrip voor dementie wordt vergroot.

Wie zich bewust is van signalen van (beginnende) dementie, kan mensen met die verschijnselen een handje helpen en een stuntje in de rug zijn, is de achterliggende gedachte. Met het oog hierop traint al een aantal bedrijven en instellingen die veel met ouderen in contact komen hun personeel, zoals Albert Heijn, taxivervoerder Connexxion, pensioenuitvoerder PGGM en de gemeente Amsterdam.

Staatssecretaris Van Rijn bezoekt maandag ook de afdeling geriatrie van het Amsterdamse ziekenhuis MC Slotervaart alsmede een hofje in Haarlem met een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →