‘We’ kunnen het dus wél

Print
‘We’ kunnen het dus wél

Afbeelding: Wouter Roosenboom

Met de wielrenners Tom Dumoulin en Wout Poels en autocoureur Max Verstappen telt Limburg momenteel liefst drie wereldtoppers in de sport. „Deze jongens laten zien dat Limburgers wel degelijk topsportmentaliteit kunnen hebben.”

De uitstekende prestaties van wielrenner Tom Dumoulin in de Giro d’Italia vormen de derde bouwsteen van een voor Limburg ongekende triomf. In een tijdsbestek van twee weken hebben drie sporters uit deze provincie de absolute wereldtop bereikt. Wout Poels won twee weken geleden een heroïsche Luik-Bastenaken-Luik en Formule 1-coureur Max Verstappen maakte vorige week de overstap naar het topteam Red Bull. Zo kwakkel je als provincie decennia voort als het om de echte wereldtop in grote sporten gaat, en dan opeens wordt de Limburgse sportfan verwend tot en met. Geniet ervan zo lang het kan, stelt Sef Vergoossen, oud-voetbaltrainer en kenner van de Limburgse sport. „Dumoulin zet het land op zijn kop. Ik hoorde het hele weekend door ‘Dumoulin, de Limburger’. Hij en ook Poels en Verstappen zetten ons op de kaart. Dit heeft in Limburg nog nooit plaatsgevonden. Het is een ongekende luxe en die moeten we koesteren.”

Dumoulin zet het land op zijn kop.

Vergoossen wil ervoor waken dat topsportinstanties aan de haal gaan met het succes. „Dat nu plots drie toppers doorbreken, lijkt vooral een kwestie van toeval. Het zijn drie individuen die net nu elk op hun eigen manier hun doelen verwezenlijken. Daar zit geen structureel Limburgs sportklimaat achter.” Vergoossen hoopt dat er eindelijk wat meer structuur in het Limburgse sportbeleid komt. ,,Met het vorig jaar gepresenteerde wielerplan heb ik daar wel hoop op. Maar in het voetbal zie je dat iedere samenwerking keer op keer mislukt, nu weer met het afketsen van de gedeelde jeugdopleiding van Fortuna Sittard en Roda. Men schijnt te denken dat er in onze provincie wel tachtig talenten rondlopen. Vergeet het maar: het zijn er hooguit tien tot twaalf en die moeten we zien samen te brengen.”
 

Ook oud-wielrenner Peter Winnen gaat ervan uit dat de gelijktijdige topprestaties van Dumoulin, Poels en Verstappen een toevallige samenloop van omstandigheden zijn. „Wellicht ligt het aan de windrichting die vanuit het Ruhrgebied de lucht met de juiste elixers over Limburg heen blaast”, lacht hij. „Nee, het is volstrekt toevallig. Ik zie nergens een causaal verband tussen onze provincie en waarom er juist nu drie toppers opstaan.”

Winnen ziet wel overeenkomsten in de karakters van de toppers. „Ze zijn alle drie heel nuchter en rationeel, maar hebben tegelijkertijd een innerlijk vuur, een passie, die al op jonge leeftijd is aangewakkerd waardoor ze bereid zijn alles te geven in sporten die ongelooflijk veel van hen vergen.” Vergoossen ziet overigens nog meer Limburgse toppers. „Hockeyster Maartje Paumen, zwemmer Joeri Verlinden, de handballers van Lions, de schutters Mike Schloesser en Peter Hellenbrand; stuk voor stuk grootheden, zij het in minder grote sporten dan Formule 1 en wielrennen.” En dan zijn er nog de Limburgse profvoetbalclubs. Roda handhaaft zich in de eredivisie, en MVV en VVV hebben zicht op promotie naar de hoogste klasse. Minder glorieus dan de prestaties van het drietal Dumoulin, Poels en Verstappen, maar toch.

Vergoossen ziet overigens nog meer Limburgse toppers.

Vergoossen hoopt vooral dat de jeugd leert van de drie groten uit onze provincie. „Ze geven een helder signaal af: Limburgers kunnen wel degelijk een topsportmentaliteit hebben. Daar wordt weleens aan getwijfeld, vaak terecht. Te weinig karakter, te weinig ambitie. Maar deze drie ontkrachten die stelling. Dit kan een kantelmoment zijn in Limburg: laat jonge sporters zich spiegelen aan hun daden.” Ja, er gaat nog veel mis in de topsport in Limburg. De afvaardiging naar de Olympische Spelen in Rio dreigt een klein groepje te worden, en dat terwijl de ambities van Topsport Limburg zo torenhoog zijn. Maar wanneer je als provincie een van de beste autocoureurs en twee van de beste wielrenners ter wereld in de gelederen hebt, kun je moeilijk alleen maar mopperen.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →