Kalezic plaatst bom op weg naar uitgang

Print
Kalezic plaatst bom op weg naar uitgang

De laatste keer Darije Kalezic op het veld bij Roda? Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Een breuk tussen Roda JC en Darije Kalezic is onafwendbaar. De trainer noemde technisch directeur Ton Caanen na het verlies tegen Willem II (2-3) ‘iemand aan wie je ziet dat hij te lang autoverkoper is geweest’. Directie en coach hebben het helemaal met elkaar gehad.

Heeft hij dit van tevoren zo bedacht? Ja, hij heeft dit van tevoren zo bedacht. Alles is bewust geregisseerd, alsof hij met een grote knal uit Kerkrade wil vertrekken. Wekenlang heeft Darije Kalezic, pas tien maanden in dienst als trainer van Roda JC, op zijn lip gebeten. Omdat hij eerst wilde slagen in zijn missie, het garanderen van een nieuw ticket voor de eredivisie. Maar na het zure afscheid van het seizoen (2-3 nederlaag tegen Willem II), acht hij het moment gekomen om de tent in Kerkrade in brand te steken. In iedere microfoon maakt hij verbaal gehakt van Ton Caanen, de technisch directeur die in zijn ogen nooit had mogen worden aangesteld. Citaat 1: ,,Je ziet aan hem dat hij te lang autoverkoper is geweest.” Citaat 2: ,,Je merkt dat hij in zijn hele leven nooit aanraakvlakken heeft gehad met het hoogste voetbalniveau in Nederland”. Citaat 3: ,,Hij doet zijn best om zich op voetbalgebied te ontwikkelen.” Het zijn dodelijke teksten. 

Je ziet aan hem dat hij te lang autoverkoper is geweest.

Eén verdieping hoger in het Parkstad Limburg Stadion hoort Caanen even later hoe hij door zijn collega is geschoffeerd. Hij besluit te zwijgen. Ook directeur Wim Collard, die eerder dit seizoen door Kalezic is neergezet als ‘iemand die geen verstand van voetbal heeft’, kiest voor de stilte. Hun lichaamstaal vertelt meer, zo niet alles. De Roda-directie heeft het helemaal gehad met de trotse, onbuigzame en dominante coach, die in Kerkrade zijn territorium (het eerste elftal) met hand en tand heeft afgebakend. Kalezic vindt op zijn beurt dat de clubleiding, Caanen voorop, hem meer heeft tegengewerkt dan gesteund. Het steekt hem bovenal dat de technisch directeur, in zijn ogen, zich te veel bemoeit met zaken rond Roda 1, van de speelwijze tot suggesties over de opstelling. Het terrein dus waar hij de absolute baas wil zijn. Na de nieuwste scheur in de toch al broze relatie tussen trainer en beleidsbepalers is het ondenkbaar dat Kalezic zijn contract, dat loopt tot 2017, gaat uitdienen. Deze week spreekt de coach - in een al eerder geplande evaluatie van het seizoen - met de Roda-directie (Collard, Caanen en commercieel directeur Nick Janssen). Wellicht zal ook de clubeigenaar, Frits Schrouff, aanschuiven. Het belooft een confronterend gesprek te worden. Fascinerende vraag is wie straks het eerst de knoop doorhakt. Stuurt Roda C hem direct de laan uit? De club ziet dan na Brood, Tomasson en Trost opnieuw een trainer voortijdig vertrekken. Of stapt Kalezic, overduidelijk op ramkoers, zelf op? Daarmee zou hij de regie in eigen handen houden, geheel in eigen stijl, maar loopt hij een mogelijke afkoopsom mis. Hoe dan ook, de verhoudingen in het Parkstad Limburg Stadion zijn onwerkbaar geworden.

Stapt Kalezic, overduidelijk op ramkoers, zelf op?

Als Kalezic vertrekt, laat hij een vreemde erfenis achter. De trainer haalde zijn belangrijkste doelstelling (handhaving), maar wist het hondstrouwe legioen amper te vermaken. Roda won dit seizoen slechts drie keer in eigen huis, een negatief clubrecord in de eredivisie. Opmerkelijk genoeg zaten er meer toeschouwers dan ooit in het Parkstad Limburg Stadion. De zeventien thuiswedstrijden trokken gemiddeld 14.814 toeschouwers. 
Ook de laatste voorstelling is deze zonovergoten zondag geen succes. Roda komt nog vroeg op voorsprong via Jordy Buijs, die na een vrije trap de bal in het doel loopt: 1-0. Ook Ugur Inceman vindt het doel, via een afstandsschot, dat de 2-1 betekent. Tussendoor heeft Falkenburg met een schuiver geprofiteerd van de ruimte die hij krijgt. Na rust verslapt Roda plots, op een onbegrijpelijke manier. Gullón klungelt in de defensie, net als doelman Van Leer. Binnen tien minuten zapt het scorebord van 2-1 naar 2-3, na goals van Andrade en Andersen. Die klap komt Roda niet te boven. Het belet de coach van de thuisploeg niet om zijn zorgvuldig gemonteerde bom te laten ontploffen. Nadat het woord ‘autoverkoper’ in de catacomben is gevallen, is de toekomst klip en klaar: Darije Kalezic is volgend seizoen niet meer de trainer van Roda JC.