Code rood voor kinderwagens

Print
Code rood voor kinderwagens

Afbeelding: ANP

Vergeet de vluchtelingencrisis. Lach om de importantie van de voorverkiezingen in de Verenigde Staten. De rechtbank behandelt een zaak, die de gemiddelde burger pas echt bezig houdt: een botsing tussen twee vrouwen in Maastricht. De zaak wordt in twee aparte zittingen afgewerkt.

Vandaag is Simone de verdachte en is Lotte het slachtoffer. Over een paar maanden zijn de rollen omgedraaid. Simone is een doorsnee vrouw van in de vijftig. Kort, blond geverfd haar, beige blouse, donkere spijkerbroek. Zij en haar man zijn al jaren werkloos en moeten het doen met een uitkering. Op een dag stuurt Simone haar boodschappenwagentje de hoek om, richting de Lidl. Net na die bocht volgt een smalle doorgang die doorloopt tot aan de straat waar de winkel is gevestigd. Van de andere kant komt een jonge vrouw met kinderwagen aangelopen. Lotte. Hoe ze eruit ziet weten we niet, want Lotte is niet ter zitting verschenen. Simone vertelt. De doorgang is te smal voor de twee wagentjes. Lotte blijft Simone strak aankijken en botst met haar kinderwagen bewust tegen het karretje van haar tegenligger aan. Vind je dat normaal! roept Simone. Blijf met je poten van mijn kind af! schreeuwt Lotte terug.

Blijf met je poten van mijn kind af! 

Lotte komt van achter de kinderwagen vandaan en geeft Simone een harde klap in het gezicht. Simone valt achterover op haar hoofd. Als ze weer opstaat haalt Lotte nog eens genadeloos uit op haar gezicht. En weer gaat Simone neer. Ze bloedt aan een hand en in haar gezicht en heeft een flinke bult op haar hoofd. Simone laat zich niet voor een derde keer vloeren. Ze staat op en pakt Lotte bij haar lange haren. Ik houd vast totdat de politie er is, brult ze naar Lotte. Omstanders zijn met mobieltjes druk bezig met het maken van foto’s van het vrouwengevecht. Niemand is bereid de politie te bellen. Een van de omstanders neemt na verloop van tijd de moeite om de vrouwen uit elkaar te trekken. Beide vrouwen doen aangifte. Hoe waar is het verhaal van Simone? Geheel niet, heeft Lotte in een verklaring gezegd. Dit is haar waarheid: Simone wil haar er niet door laten en begint tegen de kinderwagen te duwen. Als Lotte vervolgens Simone een duwtje geeft om wat ruimte te maken, laat deze zich hysterisch krijsend op de grond vallen. Even later wordt Lotte bij haar haren gegrepen. En wordt ze door Simone ook nog eens uitgescholden voor kamphoer. 

Omstanders zijn met mobieltjes druk bezig met het maken van foto’s van het vrouwengevecht.

De getuigen waren blijkbaar te druk met fotograferen, want geen van hen kan reconstrueren wat er precies is gebeurd. Eén ding is wel zeker, vindt de rechter. Simone heeft flinke verwondingen opgelopen bij het gevecht. Het geweld kwam juist van de andere kant. Niet zo gek dat ze zich moest verdedigen, door Lotte bij de haren vast te houden. Vrijspraak voor Simone. Dat was het dan, besluit de rechter. Hij voegt er nog een terreurwaarschuwing aan toe: en pas op voor kinderwagens hè. Simone begrijpt de ironie niet. Zal ik doen, meneer de rechter, antwoordt ze braaf. 

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen