Ik vertrek

Print
Ik vertrek

Afbeelding: MGL

De aflevering van Ik Vertrek van vorige week was een delicatesse. Het ging over een stel dat in Frankrijk een chambre d’hôte wilde beginnen voor naturisten. Man en vrouw kwamen ook enkele keren in volle glorie in beeld. De opnames van hem op een grasmaaier en van haar in rubberlaarzen (vanwege het onkruid) zullen me nog lang blijven achtervolgen.


Voor het overige verliep de uitzending volgens de bekende patronen: beiden konden niet koken, niet klussen en beheersten de taal niet. Hij dacht dat hij het pand grotendeels zelf kon restaureren aan de hand van instructiefilmpjes op YouTube. 
Toen het allemaal niet zo vlot liep en de spaarcenten opraakten, kwamen de irritaties. Ze begonnen ook inconsequent gedrag te vertonen. 

Eerst bereidden ze eten met kleding aan. Vanwege de hygiëne. Later in de uitzending betrapte de camera hen naakt in de keuken terwijl ze kookten. Tja. 

Hoogtepunt was de ontboezeming van hem, terwijl hij op zolder planken op de ligbalken schroefde, dat hij soms het idee had dat ‘iets’ naar hem keek.Wat dat ‘iets’ was werd niet duidelijk. Een geest? Een kabouter? Dat wist hij niet, maar wel dat het ‘iets’ naar zijn billen keek. 

Het deed me denken aan een interview met Marten Toonder, vele jaren geleden in Vrij Nederland, waarin Toonder het geloof van Ieren (de tekenaar woonde toen in Ierland) in huiskabouters beschreef. 

Soms bewoog er ‘iets’ in de hoek van je oog maar als je keek, was ‘het’ weg. Alleen katten konden ze zien. Over billen repte hij niet. 

Reageren? j.van.de.beek@mgl.nl 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →