Chemelot breidt uit op Lexhy

Print
Het gebied De Lexhy in Geleen wordt vanaf 2023 gebruikt voor uitbreiding van de Chemelot Campus. Voor Graetheide heeft Chemelot geen concrete plannen. Het gebied wordt mogelijk gebruikt voor natuurcompensatie. Dat blijkt uit de Strategische Visie Chemelot 2025.

Het toekomstplan is gisteren overhandigd aan de provincie en de gemeente Sittard-Geleen.  Ze is opgesteld door de grote spelers op het chemie-complex, waaronder DSM, OCI Nitrogen, Sabic en de Brightlands Chemelot Campus. 

Die campus kan volgens de groeiprognoses tot 2023 uit de voeten op het huidige terrein. Om daarna nog te kunnen groeien, wil de campus uitbreiden in het gebied De Lexhy, aan de noordkant van de Urmonderbaan.  Het is de bedoeling dat daar kantoren en laboratoria verrijzen.  Chemische fabrieken staan niet op de planning. 

Voor Graetheide staan geen concrete plannen in de nota. Er wordt geopperd dat het gebied, net als De Lexhy eigendom van DSM, in de toekomst „eventueel” gebruikt kan worden voor natuurcompensatie.  Andere mogelijke bestemmingen zijn daarmee niet van de baan. „Het is niet zo dat we op basis van dit plan een claim leggen op Graetheide voor industriële toepassingen”, aldus Chemelot-directeur Joris de Beer, „maar we denken nog wel na over andere toepassingen.” 

Het huidige Chemelotterrein, met rechtsboven het gebied waar de uitbreiding moet plaatsvinden:

 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →