Volleybalsters houden uitzicht op Rio

Print
Volleybalsters houden uitzicht op Rio

Afbeelding: ANP

De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Tokio een belangrijke zege geboekt. Het team van bondscoach Giovanni Guidetti versloeg de Dominicaanse Republiek met 3-0 (25-22 25-18 25-21) en vergrootte het uitzicht op deelname aan de Spelen in Rio.

Oranje won voor de derde keer op het OKT. Er waren eerder overwinningen op Kazachstan en Thailand. Alleen de wedstrijd tegen Zuid-Korea ging verloren. Vier van de acht deelnemende landen kwalificeren zich voor Rio 2016, waarbij één van die vier landen uit Azië moet komen. Nederland schoof door de winst op de Dominicaanse Republiek door naar de derde plek. Italië is de volgende tegenstander.

De Dominicaanse Republiek verweerde zich dapper, maar kreeg geen vat op het spel van de Nederlandse volleybalsters. Het team speelde verzorgd en met flair. De eerste set bleef de tegenstander lang bij, tot 17-17, maar een demarrage via de smashes van Lonneke Sloetjes leidde naar de winst van dat eerste bedrijf.
In de tweede set speelde Oranje iets gevarieerder in de aanval. Anne Buijs, Quinta Steenbergen en Yvon Beliën hadden een groot aandeel in de punten en Oranje pakte de set overtuigend. De Dominicaanse Republiek weigerde op te geven en nam in de derde set het initiatief over. De Caribische ploeg liep uit naar 13-8. Verder liet Oranje het niet komen. Punt voor punt werd de achterstand weggewerkt om vervolgens gedecideerd door te drukken. De service van Beliën beek een goed wapen. (anp)