Doden en vermisten na drama's op Everest

Print
Doden en vermisten na drama's op Everest

Afbeelding: ANP

In een dramatisch weekeinde voor bergbeklimmers op de Mount Everest staat het dodental inmiddels op twee en werden zondag nog eens twee klimmers uit India al meer dan 30 uur vermist. Na de dood van de Nederlander Eric Arnold (35) liet uit dezelfde groep bergbeklimmers ook de 34-jarige Australische Maria Strydom het leven op de flanken van de hoogste bergtop ter wereld.

 

Strydom overleed net als Arnold aan de gevolgen van hoogteziekte toen zij aan het afdalen was na het bereiken van de top. Er wordt geprobeerd het lichaam van de vrouw, docente aan de Monash-universiteit in Melbourne, te bergen.

Twee Indiase bergbeklimmers verbleven meer dan een dag in de 'zone des doods', het gebied tussen de piek op 8850 meter hoogte en kamp Vier op een hoogte van acht kilometer. Op dat traject overlijden de meeste klimmers. ,,We hebben al ruim 30 uur geen contact met ze gehad en het is niet duidelijk of ze de top hebben bereikt'', zei Wangchu Sherpa van het bedrijf Trekking Camp Nepal. Twee andere Indiërs keerden wel terug, zij het met bevriezingen. Dat overkwam dit weekeinde tientallen klimmers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →