Panama Papers: wat is dat ook alweer?

Print
Panama Papers: wat is dat ook alweer?

Afbeelding: Fotolia

Een bankier, een man die een gokwebsite opzet, een aannemer en een handelaar in auto-onderdelen. Het is een bont gezelschap dat schuilgaat achter de dertien Limburgse adressen die in de Panama Papers worden genoemd. Verslag van een dagtocht van Mook naar Vaals, langs rijtjeshuizen, kale loodsen en villa’s die een band lijken te hebben met warme belastingparadijzen.

De witte villa aan de Groesbeekseweg in Mook is zwaarbeveiligd. Stickers geven aan dat hier de hond plus een alarminstallatie waken. Wie aanbelt wordt vanachter een betralied raampje te woord gestaan: „Wat zegt u, staat dit adres in de Panama Papers? Daar weet ik niks van, haha! Dan moet u mijn man hebben, die regelt dat soort zaken, maar hij is er niet.” De man des huizes, die een softwarebedrijf heeft, blijkt telefonisch niet bereikbaar. Zijn mobiele nummer is afgesloten. Volgens de onlangs gelekte database van het Panamese administratiekantoor Mossack Fonseca is hij aandeelhouder van Alpha Active Consultants Limited op de Britse Maagdeneilanden. Daar hoeft niets mis mee te zijn, zolang dat bedrijf maar niet wordt gebruikt voor illegale activiteiten en als het vermogen erin  maar wordt  gemeld aan de fiscus.

 Niet alleen de superrijken, ook vele kleinere particulieren wisten de route naar het financiële paradijs te vinden

De villa in Mook is een van de 320 Nederlandse adressen die worden genoemd in de uitgelekte stukken. De vereniging van internationale onderzoeksjournalisten ICIJ heeft ze onlangs online gezet. Het gaat om namen die verbonden zijn aan vennootschappen die het kantoor in de afgelopen veertig jaar heeft opgericht in belastingparadijzen zoals Panama, maar ook op de Britse Maagdeneilanden en de Seychellen. Via zo’n route vermogen verbergen of crimineel geld witwassen, mag niet. Door de Panama Papers hebben een aantal staatshoofden, topondernemers en voetballers nu heel wat aan de fiscus uit te leggen over hun weggesluisde kapitaal. De premier van IJsland is al afgetreden. Maar niet alleen de superrijken, ook vele kleinere particulieren wisten de route naar het financiële paradijs te vinden. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Bekijk hieronder een kaart met adressen uit de Panama Papers in Limburg

Kaart: Joris Peeters

VIJF VRAGEN OVER DE PANAMA PAPERS

Wat is dat ook alweer, de Panama Papers?

Begin april ging een consortium van honderden onderzoeksjournalisten in de hele wereld publiceren over prominente personen  en bedrijven die via een kantoor in Panama manieren hebben gevonden om geen of weinig belasting te betalen, of andere financiële transacties te verbergen.  De journalisten kunnen die verhalen produceren omdat een grote verzameling documenten van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca is gelekt.

Mossack Fonseca, wat is dat voor bedrijf?

Dat is een advocatenkantoor dat buitenlandse klanten helpt hun centen en andere eigendommen onder te brengen in belastingparadijzen. Het bedrijf richtte in 21 belastingparadijzen meer dan 200.000 brievenbusfirma’s op, blijkt uit de 11,5 miljoen gelekte documenten.

Wie zijn die klanten?

In het onderzoek worden 140 politici uit meer dan 50 landen genoemd, evenals prominente figuren binnen de wereldvoetbalbond Fifa, 200.000 bedrijven en verder bekende filmers, sporters, artsen, miljardairs en figuren uit de misdaadwereld.

Hoeveel Nederlanders hebben de Panama-route gebruikt?

De kranten Trouw en het Financieele Dagblad, die meedoen met het project van de onderzoeksjournalisten, hebben de afgelopen maanden zo’n vijfhonderd Nederlandse namen gevonden in de Panama Papers. Daarvan is de afgelopen weken maar een klein aantal gepubliceerd, omdat het opduiken van iemands naam of adres in een document niet meteen betekent dat diegene iets illegaals doet.

Waarom worden in het artikel over de Limburgse adressen geen namen genoemd?

Het is erg lastig om een bedrijfje op de Britse Maagdeneilanden of een andere constructie te beoordelen zonder dat je alle achtergronden en de context kent. Buitenlandse juridische constructies zijn in principe niet illegaal als bijvoorbeeld de Nederlandse fiscus er van op de hoogte is. Het blijkt ook vrij gemakkelijk om buitenlandse vennootschappen op een Nederlands adres te registreren, terwijl de bewoner van dat adres daar geen weet van heeft. Vandaar dat in dit geval voorzichtig met namen is omgegaan.

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →