Mark Verheijen - gevallen politicus, nu schrijver

Print

Afbeelding: Jean-Pierre Jans

Gevallen politicus, nu schrijver. Oud-Kamerlid, -wethouder en -gedeputeerde Mark Verheijen heeft de gebroken draad van zijn leven weer opgepakt. Vandaag verschijnt zijn biografie over VVD-boegbeeld Harm van Riel.

Een tukkie doen op de achterbank van de dienstauto. Voor Harm van Riel, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, de normaalste zaak van de wereld. „We gaan de provincie bekijken”, zei de VVD-bestuurder en dan wist zijn chauffeur hoe laat het was. De goeie man toerde dan twee uurtjes met zijn slapende baas door de omgeving om hem weer fris en monter bij het provinciehuis af te leveren. Niemand die destijds wakker lag van onnodig gereden kilometers. 

Hoe anders is dat als Van Riels biograaf Mark Verheijen begin 2015 onder vuur komt te liggen omdat zijn kilometerdeclaraties niet deugen. Het optelsommetje van foute declaraties, vraagtekens over de sponsoring van zijn verkiezingscampagne door in de affaire-Van Rey verwikkelde projectontwikkelaar Piet van Pol, een aangifte wegens corruptie en heisa rond een VVD-bijeenkomst op het Floriadeterrein betekenen het voorlopige eind van de politieke loopbaan van Verheijen. Hoewel niemand minder dan premier Mark Rutte hem aanvankelijk nog publiekelijk steunt, ziet de ambitieuze Venlonaar zich gedwongen af te treden. „Dan heb je wel even iets te verwerken”, beaamt Verheijen in een brasserie in de buurt van het Rotterdamse station. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen