Rechtbank geeft Wilders uitstel voor verweer

Print
Rechtbank geeft Wilders uitstel voor verweer

Afbeelding: ANP

De rechtbank heeft Geert Wilders tot 23 september uitstel gegeven voor het voeren van zijn verweer tegen zijn vervolging, voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. De verdediging krijgt nog één kans voor het begin van het inhoudelijke proces op 31 oktober, lieten de rechters weten.

De rechtbank wees eerdere verzoeken van Wilders om deskundigen te benoemen af, omdat die ,,niet noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de strafzaak''. De advocaat zoekt nu zelf deskundigen om de verdediging van Wilders te onderbouwen. Knoops heeft om uitstel gevraagd, omdat hij meer tijd nodig heeft voor eigen onderzoek, nu de rechtbank heeft besloten geen extra deskundigen te benoemen.

Wilders wordt vervolgd om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Het Openbaar Ministerie reageerde kritisch op Wilders en zijn advocaat, die donderdag niet bij de rechtbank verschenen. ,,De verdediging probeert de aandacht te verleggen en probeert tijd te kopen'', concludeert aanklager Wouter Bos. ,,Aanvankelijk wekte de verdediging bij ons de indruk deze zaak op inhoud te willen bepleiten, er geen circus van te maken. En elkaar met fatsoen te bejegenen. Inmiddels vragen wij ons af, waar de verdediging uit koers is geraakt.''

Het OM vond dat Wilders geen uitstel moest krijgen. Volgens Bos zijn er ,,maar liefst'' vier deskundigen waarom de verdediging had gevraagd, door de rechtbank toegewezen. ,,Daarmee heeft de rechtbank de volledigheid van het onderzoek ruimschoots genomen'', vindt Bos. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →