Eindhoven Airport uit de lucht voor onderhoud

Print
Eindhoven Airport uit de lucht voor onderhoud

Afbeelding: ANP

Eindhoven Airport gaat met ingang van maandag tot donderdag 16 juni dicht. In die periode wordt de start- en landingsbaan van het vliegveld vernieuwd. Kosten 10,7 miljoen euro.

Tijdens de werkzaamheden zijn geen vluchten mogelijk vanaf en naar dit op één na grootste vliegveld van Nederland, jaarlijks goed voor ruim vier miljoen passagiers.

De huidige landingsbaan is twaalf jaar oud en aan vervanging toe. Bovendien komen er honderd verlichte borden met aanwijzingen voor piloten. Negen asfaltmachines leggen in 2,5 week tijd 30.000 ton asfalt. Dat gebeurt in één stroom op de 45 meter brede en 3 kilometer lange start- en landingsbaan zodat er geen naden ontstaan. Er wordt 24 uur per dag doorgewerkt om geen tijd te verliezen.

Op 16 juni is het werk klaar en gaat het vliegveld open. Maar allerlei ander werk gaat dan gewoon door, nog tot 16 juli. Tijdens de asfaltering wordt rekening gehouden met het vinden van bommen en granaten uit de oorlog. Die worden direct geruimd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.
Normaal zouden in die periode zo’n duizend vluchten plaatsvinden. RyanAir heeft alle vluchten gecanceld. Transavia verkast enkele vluchten naar Schiphol. Wizz Air blijft wel grotendeels doorvliegen, maar wijkt daarvoor uit naar Maastricht Aachen Airport. Met een kleine honderd vluchten kunnen passagiers daar opstappen voor negentien Oost-Europese bestemmingen.

Het aanbrengen van asfalt betekent niet dat iedereen die op of rond het vliegveld werkt, nu vakantie kan gaan nemen. Uitzonderingen daargelaten, zoals de medewerkers van afhandelingsbedrijf Viggo, die wel vakantie nemen. Maar voor het overige blijven hotels, horeca en veel winkels gewoon geopend, aldus een woordvoerder van het vliegveld. Ook de eigen medewerkers werken gewoon door. Het vliegveld telt rond de 1500 arbeidsplaatsen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →