'Toch vaak negatief studieadvies tweede jaar'

Print
Studenten worden meer dan eens ook in het tweede studiejaar nog van de universiteit of hogeschool verwijderd omdat ze te weinig studiepunten hebben, ondanks dat het wettelijk niet is toegestaan.

Zelfs na een positief studieadvies in het eerste jaar, zijn er meerdere instellingen die studenten wegsturen in het tweede jaar. ,,Onwenselijk'', schrijven het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) in een brief aan de Tweede Kamer.
Bij de studentenorganisaties komen veel signalen binnen dat dit gebeurt, onder meer bij de Universiteit van Amsterdam, TU Delft en Fontys Hogescholen. Zij sturen studenten weg die in het tweede jaar nog niet alle punten van hun propedeuse hebben gehaald. ,,De wet zegt dat dit niet mag, de jurisprudentie zegt dat dit niet mag maar toch blijven onderwijsinstellingen dit doen'', aldus het ISO.
Begin deze week oordeelde het College van Beroep van het Hoger Onderwijs (CBHO) dat een experiment van de Universiteit Leiden met een bindend studieadvies (bsa) in het tweede jaar per direct gestaakt moet worden. De proef hield in dat de universiteit studenten ook in het tweede jaar wegstuurden als ze minder dan negentig studiepunten hadden gehaald in twee jaar tijd.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →