Ongeïnspireerd Oranje ontsnapt aan nederlaag

Print
Het Nederlands elftal heeft de serie oefeninterlands in de lange aanloop naar de WK-kwalificatie vrijdag afgetrapt met een moeizaam gelijkspel tegen Ierland. Invaller Luuk de Jong voorkwam dat bondscoach Danny Blind in Dublin weer een nederlaag moest incasseren: 1-1.

Het zwakke optreden van Oranje leerde Blind dat hij met zijn ploeg nog veel werk heeft te verzetten, voor in september de jacht op een WK-ticket wordt geopend.

Terwijl bijna de helft van Europa zich voorbereidt op het EK in Frankrijk, moet Oranje zich noodgedwongen al richten op de start van de WK-kwalificatie. Vertrouwen opdoen is het belangrijkste doel voor Blind en zijn manschappen in de serie oefeninterlands tegen Ierland, Polen en Oostenrijk. De confrontatie met de Ieren, bepaald geen hoogvliegers in Europa, bood Blind echter weinig aanknopingspunten voor de toekomst. Oranje speelde slordig en ongeïnspireerd, ondanks de langverwachte terugkeer van Kevin Strootman.

De middenvelder van AS Roma vierde na ruim twee jaar vol blessureleed zijn rentree in het Nederlands elftal. Bij afwezigheid van de geblesseerde Arjen Robben, Wesley Sneijder en Daley Blind mocht Strootman direct de aanvoerdersband dragen. De Ridderkerker, door Blind geprezen als een echte winnaar, probeerde in Dublin zijn stempel op het spel te drukken. Om Strootman heen maakten de andere basisspelers echter een matte en ongeïnspireerde indruk. Vooral het gebrek aan creativiteit zal Blind zorgen baren.

Het was een uur lang matig tot slecht

De vleugelspitsen Memphis Depay en Quincy Promes werden geen moment gevaarlijk, waardoor spits Vincent Janssen zonder aanvoer bleef. Slechts twee keer kwam het traag opererende Oranje tijdens de eerste helft in het Ierse strafschopgebied, kansen leverde dat niet op. Ierland sloeg aan de andere kant wel toe uit een hoekschop, waarbij Virgil van Dijk werd afgetroefd door John O'Shea. De kopbal van de Ierse aanvoerder werd door doelman Jasper Cillessen gered, met wat hulp van de hand van Janssen, maar in de rebound kon Shane Long de bal intikken: 1-0.

In de tweede helft werd het niet veel beter. Blind liet vleugelspits Steven Berghuis debuteren en bracht met Bas Dost en Luuk de Jong twee verse spitsen. Die laatste kopte in de 85e minuut, amper drie minuten nadat hij was ingevallen, een voorzet van Jetro Willems binnen (1-1). Daardoor ontsnapte Oranje aan een nederlaag. 

Bondscoach Danny Blind bleef met veel vragen zitten na de oefeninterland. ,,Wij hebben genoeg 'voetbal' in ons om beter voor de dag te komen'', zei Blind. ,,Het was een teleurstellende wedstrijd. Ik vraag me af hoe dat komt.''
De bondscoach had juist een goed gevoel overgehouden aan het trainingskamp van deze week in Portugal. ,,Daarom moeten we ons erover gaan buigen hoe dit kan. Het was een uur lang matig tot slecht. In het tweede deel van de tweede helft kwamen we nog wel terug, op basis daarvan hebben we een punt gepakt.''

De patronen die je tijdens het trainingskamp zag, kwamen er in de wedstrijd niet uit

Aanvoerder Kevin Strootman sloot zich daarbijj aan. De middenvelder van AS Roma erkende volmondig dat Oranje niet al te best speelde. ,,Over deze wedstrijd kunnen we niet tevreden zijn. We hebben veel te weinig gecreëerd. We hadden de bal sneller moeten rondspelen, meer beweging moeten laten zien. Zonde dat we dat niet hebben gedaan. Tijdens het trainingskamp in Portugal zag je bepaalde patronen die we ook in wedstrijden moeten laten zien, maar die kwamen er niet uit. We gaven zelf geen kans weg, alleen uit een spelhervatting, maar creëerden gewoon veel te weinig. Ik ben blij dat Luuk de Jong in de slotfase die bal nog inkopte.''