Het palmares van Mourinho

Print
Manchester United heeft vrijdag de komst van José Mourinho bevestigd. De Portugese coach tekent een contract voor drie jaar bij de Engelse club, die begin deze week Louis van Gaal ontsloeg. 'The Special One' werd in december aan de kant gezet bij Chelsea.

PALMARES
Mourinho werkte bij Barcelona vooral als tolk van Bobby Robson toen de Britse oefenmeester in 1997 plaats moest maken voor Louis van Gaal. De ijverige Portugees vreesde voor ontslag, maar maakte promotie als assistent van de nieuwe hoofdtrainer. Nu volgt hij zijn oude leermeester op bij Manchester United.

Mourinho, veel mensen bewonderen of verafschuwen hem. Een middenweg ontbreekt vaak als je naar meningen luistert over de zoon van oud-doelman Felix van de Portugese nationale ploeg. Als speler kan je je bijna geen betere trainer wensen, zegt Wesley Sneijder. De Portugees sms'te de geboren Utrechter net zo lang totdat hij in 2009 bij Internazionale tekende. Coach en uitblinker wonnen samen de Champions League. Ze hebben nog steeds contact.

"Als speler kan je je bijna geen betere trainer wensen"

Na zijn vertrek bij Barcelona heeft Mourinho zich overtuigend bewezen als toptrainer. União Leiria veranderde onder zijn leiding van degradatiekandidaat in een deelnemer aan Europees voetbal. Met FC Porto won de Portugees de UEFA Cup en zelfs de Champions League. En voor zijn successen met Internazionale bezorgde hij Chelsea de eerste landstitel in vijftig jaar.

Real Madrid zag in Mourinho de ideale trainer om de hegemonie van Barcelona te doorbreken. Duizelingwekkende transfers leverden in drie jaar slechts één landstitel en één nationale beker op. Onder Mourinho gedroegen de vedetten van Real zich allesbehalve koninklijk, vooral niet tijdens beladen 'Clásicos' met Barça. De Portugees was ook een slecht verliezer. Dieptepunt was de vinger die hij in het oog prikte van Tito Vilanova, toen nog assistent van Pep Guardiola en twee jaar geleden overleden aan de gevolgen van keelkanker. 

Toen Chelsea hem in 2004 voor de eerste keer naar Londen haalde, noemde Mourinho zichzelf 'The Special One'. Aan zelfvertrouwen heeft het nooit ontbroken bij de voormalig profvoetballer met een bescheiden carrière bij Rio Ave, Belenenses en Sesimbra. De Portugees veranderde na zijn tweede periode bij Chelsea voor even in 'The Silent One', nadat hij december vorig jaar werd ontslagen omdat de topclub na een kampioensjaar op de zestiende plaats van de Premier League was beland.
Al snel wisten Britse journalisten het zeker: Mourinho was de gedoodverfde opvolger van Van Gaal, die ondermaats bleef presteren met United. Ze kregen gelijk, ook al duurde het even. Volgend seizoen is het Mourinho tegen Guardiola als het rood van United en blauw van City elkaar treffen. Net zoals vroeger bij Real tegen Barça.