Steven Kruijswijk: ik verlies hier de Giro

Print
Wielrenner Steven Kruijswijk heeft vrijdag op dramatische wijze de leiding in de Ronde van Italië verloren. De renner van LottoNL-Jumbo ging tijdens de negentiende etappe onderuit in de afdaling van de Col d'Agnel, de hoogste berg van deze Giro.

Kruijswijk verloor daardoor de aansluiting met zijn concurrenten en zag zijn achterstand verder oplopen tijdens de slotklim naar Risoul.
De Italiaan Vincenzo Nibali reed solo naar de ritwinst. Esteban Chaves uit Colombia kwam als derde over de streep en nam de roze leiderstrui over van Kruijswijk, die zijn voorsprong van 3 minuten zag vervliegen door zijn dramatische val in de voorlaatste bergetappe van deze Giro. Hij gaf de zeker lijkende eindzege daarmee uit handen.

De 28-jarige renner uit Nuenen was op de Col d'Agnel zonder problemen in het spoor gebleven van Chaves en Nibali. Vlak na de top ging het echter mis. Kruijswijk miste een bocht en ging in een sneeuwmuur over de kop. Het duurde een tijdje voordat de rozetruidrager weer op de fiets zat. Met een bebloede elleboog en gehavend shirtje ging hij in de achtervolging. Hulp had hij niet, want zijn ploeggenoten waren al gelost op de Franse alp.

Ik heb alles verkloot. Ik verlies hier de Giro.

Tijdens de afdaling wisselde Kruijswijk nog een keer van fiets. Hij begon met 2.15 minuten achterstand op het groepje met daarin Nibali en Chaves aan de slotklim van 13 kilometer naar Risoul. Kruijswijk kreeg echter al snel te maken met een inzinking. Hij kon het tempo van zijn mede-achtervolgers niet volgen, waardoor zijn achterstand groter en groter werd. Vooraan rook Nibali zij kans. De Italiaan sprong op 5 kilometer van de top weg bij Chaves en reed solo naar de winst. De Colombiaan kwam 53 tellen later als derde over de streep, vlak achter de Spanjaard Mikel Nieve.

De moegestreden en gewonde Kruijswijk moest bijna 5 minuten toegeven op de Italiaanse winnaar. Hij zakte in het algemeen klassement naar de derde plaats, op 1.05 van Chaves. 

,,Ik heb alles verkloot'', zei Kruijswijk aan de finish. ,,Het was gewoon een stomme fout in die afdaling. Ik verlies hier de Giro.''
De renner van LottoNL-Jumbo miste een bocht tijdens de afdaling van de Col d'Agnel, ging over de kop in een sneeuwmuur en liep daarbij onder meer een fikse wond op zijn elleboog op. ,,Ik volgde de rest en wilde wat eten en drinken. Toen maakte ik een stuurfout, waardoor ik die sneeuwwand in reed. Ik wist dat ik een voorsprong in het klassement had en probeerde alles te blijven geven, maar mijn lichaam deed overal pijn. Ik voelde alles: mijn rug, mijn ribben. Mijn moraal was gebroken, dan is het gewoon voorbij.'' Kruijswijk bezocht vrijdagavond het ziekenhuis voor een medische controle.