Ik heb 't echt niet gedaan, mam

Print
Ik heb 't echt niet  gedaan, mam

Afbeelding: Roger Dohmen

Hoe ziet het leven van de moeder van een tot levenslang veroordeelde eruit? Een gesprek met Fien (75) uit Thorn. Haar zoon Olaf H. zit achter de tralies vanwege de moord op het echtpaar Zwakhalen in 2003.

Thans is de stal niet meer dan een opslagplaats. Een uit de kluiten gewassen schuur met spullen. En dus die auto, die er op een curieuze manier mooi tussen past. Kenners zullen de bolide, eenmaal ontdaan van de dikke laag stof, identificeren als een BMW 740i. Uit 1994, om precies te zijn. Wat ze waarschijnlijk niet weten, is dat de auto eigendom is van Olaf H. Hij kocht het vehikel vlak voordat Jo en Ine Zwakhalen in koelen bloede werden gedood in hun eigen autohandel in Sittard. H. zit daar nu levenslang voor vast.

Fien (75), de moeder van H., kan de BMW elke dag zien en aanraken, als ze zou willen. De stal bevindt zich twintig meter achter haar huis. De auto werd eerst door de politie in beslag genomen, sinds 2007 wacht hij tot de rechtmatige eigenaar hem komt ophalen. Maar zolang Olaf H. in het gevang bivakkeert, blijft zijn aankoop bij zijn familie. Zijn moeder houdt zich er desondanks verre vandaan. Ze heeft er slechte herinneringen aan. Herinneringen die ook zónder aanblik van die stoffige auto dagelijks door haar hoofd blijven spoken. „Het was 12 juli 2003”, gaat ze terug in de tijd. Tranen wellen op. „Ik zag die avond op televisie wat er in dat autobedrijf was gebeurd.

"Hier moet ik het mijn hele leven mee doen."

Vreselijk, dacht ik nog. Een dag later stonden er twee rechercheurs voor mijn deur. Ze vertelden me dat Olaf mogelijk betrokken was bij die moord. Ik kon het niet geloven, en dat heb ik ze ook verteld. Eén van die mannen zei dat ik met mijn moederhart sprak. Ja, natuurlijk. Ik heb geen ander! Hier moet ik het mijn hele leven mee doen.” 
Geloven dat haar zoon een moordenaar is, kan ze nog steeds niet, ondanks het feit dat hij toch écht – tot twee keer toe, ook in hoger beroep - tot levenslang is veroordeeld. Fien is er nu, dertien jaar na dato, nog van overtuigd dat Olaf onschuldig is. „‘Mam, ik heb het écht niet gedaan’, heeft hij tot in den treure tegen me herhaald. Hij is daar ook veel te soft voor, er zit geen kwaad in. 

Lees meer op 1Limburg

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen