Klapstoel? Dan geen Pinkpop

Print
Klapstoel? Dan geen Pinkpop

Afbeelding: Luc Lodder

Een klapstoeltje meenemen naar Pinkpop. Dat mag al jaren niet meer. Maar dat wist Johan Schellekens niet, die een kaartje heeft gekocht voor het optreden van Paul McCartney. Wat nu?

Jan Smeets vindt het sneu voor Johan Schellekens. Maar de baas van Pinkpop kan voor één persoon geen uitzondering maken. „Regels zijn regels, als ik daarmee ga marchanderen, dan kan ik wel inpakken.” 

Voor Schellekens (65) uit Sittard zijn de druiven zuur. Hij was er als de kippen bij toen hij hoorde dat Paul McCartney in Landgraaf zou optreden. Via internet bestelde hij een kaartje voor het optreden van de voormalige Beatle, dat naar schatting meer dan 60.000 fans zal trekken. „Naderhand ben ik pas de huisregels van Pinkpop gaan lezen. Daarin staat, dat je klapstoeltjes en dergelijke niet op het terrein mag meenemen omdat het gebruikt zou kunnen worden als wapen. Daar kan ik me best iets bij voorstellen, maar vlaggenstokken mogen wél. Dat vind ik meten met twee maten.”

HEUPPROTHESE
Schellekens heeft sinds enkele jaren een knie- en heupprothese en kan daardoor niet lang staan. Zijn uitklapbaar stoeltje met drie pootjes is een uitkomst. Hij heeft het attribuut al meegenomen naar andere festivals, zoals Graspop, Bospop en Moulin Blues. „Daar wordt niet moeilijk gedaan. Ik heb zelfs bij de ingang een verklaring van de EHBO gekregen en mocht mijn stoeltje gewoon meenemen.” 

„Het zou fijn zijn als deze organisatie wat meer deed voor mensen zoals ik.” 


Maar of Jan Smeets ook akkoord zou gaan? De Sittardenaar voelde nattigheid en nam daarom contact op met Buro Pinkpop met het verzoek of er voor hem een uitzondering kon worden gemaakt. „Ik heb mijn situatie uitgelegd, maar ze waren onverbiddelijk. Wel boden ze me een rolstoel aan. Een medewerker zou me dan over het terrein rijden. Lijkt me lekker, over al die hobbelige graszoden. Dan krijg ik nog meer pijn. Ik moet ’s avonds ook nog thuis zien te komen.”

DOKTERSVERKLARING
Schellekens probeerde het nog via een omweg. Hij regelde via zijn huisarts een doktersverklaring, maar ook dit bood geen soelaas. „Ik heb nog drie keer gebeld en gemaild, maar ze wijken niet van hun standpunt af. Jan Smeets heeft daar ook zijn redenen voor. „Elk jaar weer melden zich mensen die geholpen willen worden omdat ze een beperking hebben. Daarom hebben we voor invalide medemensen ook apart ruimte gereserveerd. Maar op een gegeven moment moet je een streep trekken. Dat moet de heer Schellekens toch beseffen. Ik ben zelf ook beperkt in mijn doen en laten, maar wil nog van alles. Daar houd ik rekening mee. Als ik een evenement wil bezoeken, kijk ik vooraf wat mogelijk is.” 

REGELS
De Pinkpopbaas herinnert er nog maar eens aan dat de regels duidelijk op de toegangskaart zijn vermeld. Tevens wijst hij erop dat de McCartney-fan het aanbod heeft gehad om van een rolstoel gebruik te maken. 
Schellekens had echter een coulantere houding van Pinkpop verwacht. „Het zou fijn zijn als deze organisatie wat meer deed voor mensen zoals ik.”