Sylvana Simons doet aangifte

Print
Sylvana Simons doet aangifte

Afbeelding: ANP

Sylvana Simons doet aangifte van alle recente racistische en seksistische uitlatingen tegen haar, bijvoorbeeld op sociale media. Zij maakte dat dinsdag bekend in de Tweede Kamer. Haar politieke ambities bij de partij DENK en haar strijd tegen Zwarte Piet maakten talrijke reacties los.

,,Het lijkt me heel goed om een signaal uit te geven aan heel Nederland dat aangifte doen belangrijk is zodat er ook vervolgstappen kunnen worden ondernomen'', zei ze. Ze wil dat alle daders worden opgespoord die verantwoordelijk zijn voor de tweets, krantenartikelen, e-mails en andere uitingen tegen haar.

,,Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan. Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken”, aldus Simons kort daarvoor in een verklaring.

Vooral sinds bekend is dat ze op de kandidatenlijst van DENK komt, moet Simons het hevig ontgelden. Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Integratie) spraken al schande van de reacties op het besluit van Simons. Rutte noemde het ,,ronduit walgelijk'' en ziet de verantwoordelijken als ,,idioten'', ,,doorgeslagen tokkies'' en ,,gladiolen''.

Volgens Simons zijn de reacties die in haar richting zijn geuit ,,exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag-in, dag-uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat. Het is van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden. Daar wil ik me met vrouw en macht voor inzetten.” In verband met de ontwikkelingen wil DENK een debat over racisme in het parlement. De beweging vindt dat het probleem ook door de politiek moet worden opgepakt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →