Denemarken pakt haatpredikers aan

Print
Denemarken pakt haatpredikers aan

Afbeelding: ANP

Denemarken gaat geestelijken die haat prediken of tot strafbare feiten aanzetten hard aanpakken. Aanleiding is een documentaire uit februari waarin Deense imams aanzetten tot onder meer lijfstraffen voor kinderen.

De Deense regering maakte de nieuwe maatregelen dinsdag bekend. De documentaire, die deels met een verborgen camera was gemaakt, leidde tot veel ophef.

Imams moedigden hun volgelingen onder meer aan kinderen te slaan en overspelige echtgenotes te stenigen en geselen. Ook zeiden ze dat vrouwen seks moeten hebben met hun echtgenoten, ook als ze door hun man worden mishandeld.

''We gaan het sanctioneren van strafbare feiten in de context van religieus onderwijs strafbaar stellen'', zei minister van Kerk en Cultuur Bertel Haarder. ,,We hebben parallelle samenlevingen in Denemarken die helaas veel schade aanrichten, vooral bij jongeren.''

De regering gaat een lijst van haatpredikers opstellen en openbaar maken. Zij krijgen een inreisverbod. Haatpredikers met een Europese nationaliteit komen op een aparte 'watch list' te staan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →