Typhoon pakt uitnodiging minister op

Print
Typhoon pakt uitnodiging minister op

Afbeelding: ANP

Rapper Typhoon gaat in op de uitnodiging van minister Ard van der Steur (Veiligheid & Justitie). Op Instagram laat de zanger weten dat hij wil ,,helpen bij het verbannen van de etnische profilering''. Dat moet dan alleen niet ,,als snelle pleister dienen voor een dieper liggend probleem in Nederland'', schrijft hij.

Typhoon meldde maandag dat hij door agenten staande was gehouden omdat die de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto verdacht vonden. De politie bood daar later uitgebreid excuses voor aan. ,,De politie moet te allen tijde staan voor neutraliteit'', stond maandag een verklaring.

In de (sociale) media was het het gesprek van de dag en ook in de Tweede Kamer sijpelde het bericht door. Justitieminister Van der Steur vroeg Typhoon openlijk zelfs om hulp. Hij zou volgens de minister prima kunnen helpen bij een campagne bij de politie tegen racisme. De artiest is immers geliefd bij de politie, weet de bewindsman. Contact is er nog niet geweest.

Dinsdagavond liet Typhoon op Instagram weten dat hij ingaat op de uitnodiging van de minister. ,,Mits dat op structurele wijze gaat gebeuren.'' Verder schrijft hij dat hij de rest van de week in de muziekstudio zit en zich daarop toelegt. 

Minister Van der Steur noemde de excuses die de politie inmiddels aan Typhoon heeft aangeboden ,,op zijn plaats''. Hij wees erop dat agenten snel beslissingen moeten nemen in moeilijke situaties. Ze kunnen niet rustig te tijd nemen om te bedenken wat een actie eventueel kan gaan betekenen. Maar als een handeling achteraf fout blijkt, dan moet er de bereidheid zijn om dat toe te geven en er van te leren. De bewindsman zegt dat er wel naar iemands afkomst wordt gekeken: ,,Vaak onbewust, soms bewust.'' Maar stelselmatig zou het probleem niet zijn en het mag ook absoluut niet.

De combinatie van de leeftijd, dure auto en huidskleur waren verdacht

De politie heeft openlijk betreurd dat Typhoon maandag in Zwolle is staande gehouden door twee agenten. Ze wilden hem controleren omdat ze ,,de combinatie van de leeftijd en de, in hun ogen, dure auto en de huidskleur verdacht vonden'', zo staat in een verklaring van de politie.

,,Toen de agenten zagen dat het om de bekende rapper ging, ontstond er een gesprek waarbij een politieman direct eerlijk heeft uitgelegd hoe hij tot het besluit om deze auto te controleren was gekomen'', zo staat in de verklaring dinsdag van de politie. ,,De agenten zijn aangesproken op hun gedrag en Typhoon kan rekenen op onze excuses.''

 

 

 

 

 

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →