Verkopen Suzuki lopen flink terug

Print
Verkopen Suzuki lopen flink terug

Afbeelding: ANP

Suzuki Motor heeft zijn verkopen van compacte personenauto's deze maand 18 procent zien teruglopen. De verkoopdip volgt op de bekendmaking twee weken geleden dat Suzuki in de fout is gegaan met brandstofmetingen.

Het Japanse bedrijf gebruikte jarenlang foute testmethoden waardoor 2,1 miljoen in Japan verkochte auto's meer brandstof verbruiken dan in de catalogus wordt vermeld. Suzuki vond het echter niet nodig de verbruikswaarden aan te passen omdat de verschillen binnen een acceptabele bandbreedte vallen.

In een toelichting liet Suzuki dinsdag weten dat het bedrijf een zelf ontwikkelde test gebruikte en niet de gangbare test van het Japanse ministerie voor transport. Suzuki wijt het aan de financiële crisis en de hoge werkdruk dat de eigen testmethode niet werd aangepast. Van opzet was geen sprake, zo is volgens het bedrijf gebleken uit intern onderzoek.

Het Japanse ministerie van Transport heeft alle autobouwers in het land opgedragen de brandstofefficiëntie van hun auto's extra tegen het licht te houden. Aanleiding was een groot schandaal rond Mitsubishi, dat toegaf dat het jarenlang grote fouten heeft gemaakt bij het testen van het benzineverbruik. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →