Nieuwe Gotthardtunnel officieel geopend

Print
Nieuwe Gotthardtunnel officieel geopend

Afbeelding: ANP

De langste spoorwegtunnel ter wereld wordt woensdag in Zwitserland geopend. Tal van voorname gasten, onder wie het voltallige Zwitserse kabinet, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi zullen aanwezig zijn.

De 57 kilometer lange tunnel onder de Sint Gotthardpas vormt onderdeel van een Europees project dat onder meer het goederenvervoer per trein door de Alpen moet vereenvoudigen en veel goedkoper zal maken.

De Gotthard Basistunnel is vrijwel geheel volgens plan in zeventien jaar tijd voor de prijs van 11 miljard euro gemaakt. Zwitserland heeft alles zelf betaald en is apetrots op het resultaat. De opening is een grote nationale gebeurtenis.

De tunnel is een belangrijke schakel in wat de 'vrachtcorridor' Rotterdam - Genua' wordt genoemd. De Nederlandse minister Melanie Schulz van Haegen is onder de genodigde ministers van Verkeer. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →